Ondanks haar jonge leeftijd (13) draait de Tilburgse Femke Klemans al heel wat jaartjes mee in het jiu-jitsu. Afgelopen weekend won ze in haar categorie tijdens de Open Dutch Random Attacks Jiu-Jitsu de eerste prijs. Haar vaste partner Yaro Kuypers evenaarde dit succes in zijn categorie en daarnaast werd Mara Blous derde. Al met al een mooie prestatie voor het Tilburgse jiu-jutsi.

Bij de wedstrijdvorm ‘random attacks’ strijden twee koppels (de een is aanvaller, de ander is de verdediger) tegen elkaar. De aanvaller krijgt opdracht om een bepaalde aanval uit te voeren, waarna de verdediger deze zo goed mogelijk tracht te pareren. Femke Klemans deed dat als beste: “Het was nek-aan-nek in de finale maar ik heb gelukkig prima gepresteerd”, aldus de kersverse kampioene. Dat haar partner Yaro Kuypers ook eerste werd was natuurlijk prachtig. Femke: “Ja, ik ben blij voor hem, wij hebben een goede klik samen.”

Femke begon al op haar 5e met judoën. Daarna kwam ze in aanraking met jiu-jutsi. Het feit dat je daarbij ook mag slaan en schoppen trok haar aan. Of ze goed is? “Ik vind het raar om dat over mezelf te zeggen maar ik ben wel goed ja”, grinnikte ze. Femke traint drie tot vier keer per week en heeft grote ambities: “Meedoen aan een Europees kampioenschap lijkt me geweldig en als de sport ooit olympisch wordt, is het natuurlijk fantastisch als ik daaraan zou mogen deelnemen!” 

Door: Theo van Etten

Gemaakte foto’s (25) kunt u HIER nabestellen.