Zondag, 9 december – Het Nederlands vrouwenteam heeft vandaag goud gewonnen bij de Europese Kampioenschappen Cross Country. Naast Susan Krumins, Jip Vastenburg en Maureen Koster (de nummers 1, 2 en 3) en Jill Holterman maakte ook de Tilburgse Julia van Velthoven deel uit van de Nederlandse formatie.

‘Ik ben superblij dat we als team een gouden medaille hebben gewonnen. Maar het voelt natuurlijk wel anders dan wanneer ik zelf bij de drie beste was gefinisht’, relativeert Julia van Velthoven haar prestatie. Desondanks was ze heel blij met haar 21eplaats. ‘Er was mij op het hart gedrukt om niet direct met die supersnelle start mee te gaan en dat is goed gelukt. Onderweg kon ik nog wat mensen oprapen.’ Last van druk had ze nauwelijks: ‘Ik verbaasde me erover hoe ontspannen ik was. Na de start ging de knop direct om en lag mijn focus op de wedstrijd. Het hielp natuurlijk wel dat de aandacht vooral naar Maureen, Jip en Susan uitging.’

Teamgoud
De individuele wedstrijd werd gewonnen door de voor Turkije uitkomende Yasemin Can. Tweede werd de Zwitserse Fabienne Schlumpf, gevolgd door de Noorse Karoline Grøvdal, die Susan Krumins in de strijd om de derde plaats aftroefde. Direct daarachter finishte Jip Vastenburg die een knappe wedstrijd liep. Maureen Koster volgde op een 11eplaats. Deze combinatie bleek ruim voldoende voor de gouden plak voor teams. In de individuele wedstrijd was het aan de kop lange tijd stuivertje wisselen tussen Can en Schlumpf. Even leek het er nog op dat de Zwitserse aan het langste eind zou trekken maar Can bleek duidelijk de sterkste.

Bijrol voor Tilburgers bij jongens <20
Robin van Riel en Luuk Maas konden niet tippen aan het geweld dat de Noor Jakob Ingebrigtsen ontketende. De torenhoge favoriet maakte zijn reputatie meer dan waar en won met grote overmacht voor de Spanjaard Ouassim Oumaiz en Elzan Bibic uit Servië. Vooral Oumaiz liep een bijzondere wedstrijd. Hij leek te spelen met zijn directe concurrent door soms al zwaaiend naar het publiek over het parcours te rennen. Maar nadat de Noor hem met enkele grote passen passeerde kwam er een eind aan deze vorm van jeugdige overmoed.

Robin van Riel: ‘Heel vet maar zó zwaar’
Met een 40een 56eplaats eindigden Robin van Riel en Luuk Maas respectievelijk als vierde en zesde Nederlanders. Robin van Riel was zwaar onder de indruk van het hele gebeuren: ‘Het ging van begin af aan knalhard. Dat had ik wel verwacht maar niet dat het tempo zo lang zo hoog zou blijven. Chaotisch was het ook. Links en rechts word je ingehaald en dan zijn er ook nog valpartijen. Heel vet, maar ook zwaar. Ik kon mijn eigen ritme niet lopen, dan is het lastig je plan aan te passen.’ Over het publiek was Robin bijzonder enthousiast: ‘Al die Nederlanders die je naam roepen, alsof ik door een tunnel van aanmoedigingen liep. Heel gaaf!’

Luuk Maas: ‘Ik weet niet wat er misging’
Hoewel Luuk Maas vooraf – ondanks zijn overwinning bij de Warandeloop – zeker geen titelfavoriet was, eindigde zijn race in een deceptie. ‘Het ging al na 10 meter mis doordat ik een hap modder in mijn oog kreeg. Vervolgens probeerde ik die ronde snel te vergeten want dan is er nog van alles mogelijk. Maar het lukte maar niet om weer in het ritme te komen. Ik weet eigenlijk niet wat er misging. Bram Anderiessen wordt hier 11e, daar had ik eigenlijk bij moeten zitten.’

Door: Theo van Etten

TILBURG - 09-12-2018, Beekse Bergen EK Cross, atletiek, Luuk Maas.

TILBURG - 09-12-2018, Beekse Bergen EK Cross, atletiek, Robin van Riel.