TIGRU MURES 24 april 2016,

In het Roemeense Tirgu Mures vond het Europees Kampioenschap Crossduathlon plaats. Voor de eerste keer heeft de Nederlandse Triathlonbond bij de Elite heren een deelnemer afgevaardigd. De Tilburger Joep Staps, trainend bij het RTC Tilburg, mocht afreizen naar Roemenië.

Dit EK Cross duathlon (run-bike-run) werd afgewerkt op een zwaar parcours met steile klimmen en afdalingen. De afstanden: 8,25km veldloop, 28 km mountainbiken en 2,75km veldloop. Door de regen in de voorgaande dagen was het parcours modderig en vereiste veel stuurmanskunsten.

Wedstrijdverloop, valpartij en materiaalpech
1e run: Vanwege de zwaarte van het parcours positioneerde Joep zich bewust in de achtervolgende groep tijdens het lopen.

Mountainbiken: Na een snelle wissel startte Joep goed bij het fietsen. Het moeilijke parcours vereiste de nodige stuurmanskunsten. Na 1,5 km kwam Joep bij een technische passage hard ten val en vloog meters door de lucht. Hij kon gelukkig zonder veel tijdsverlies de wedstrijd vervolgen. Tijdens het fietsen werden de nodige concurrenten ingehaald. In de 3e van de 4 rondes sloeg echter de pech opnieuw toe, een blokkerend het achterwiel! Bij duathlon mogen de atleten geen hulp van buitenaf aannemen. Dit betekende dat Joep zelf het euvel moest verhelpen. Deze reparatie kostte 5-6 minuten en enkele plaatsen in het klassement.

2e run: In de spannende afsluitende run lukte het Joep Staps nog om 2 tegenstanders in te halen wat resulteerde in een fraaie 12e plek. 12e van Europa bij de Heren Elite. Ondanks de tegenslagen onderweg een mooie prestatie.