Tilburg Trappers heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt op Crocodiles Hamburg. Ondanks een sterke openingsperiode was het uiteindelijk met de hakken over de sloot voor de Tilburgers: 4-3.

Ivy van den Heuvel geldt als een ‘energiek leiderstype, passioneel en met een hartgrondige hekel aan verliezen’. Zijn nimmer aflatende werklust bleek maar eens te meer bij het begin van de overtime in het nagenoeg uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. Bij een schermutseling in de hoek van het eigen verdedigingsvak met collega-captain Christoph Schubert verloor de Duitser zijn stick. De Tilburgse aanvoerder wurmde zich los en trok het ijs over. ‘Vanaf de rode lijn riep ik al om de puck. Ik kreeg hem perfect van Mickey (Bastings). Vanuit mijn ooghoek zag ik Jordy (van Oorschot) al vrij staan. Ik wachtte even tot de keeper uitkwam en toen kon Jordy hem eenvoudig binnenschieten’, haalde de Bosschenaar de winnende play nog eens terug in zijn herinnering.

Met Tilburg kreeg het laatste duel voor de internationale break ook de winnaar die het verdiende. De ploeg van coach Bo Subr bulkt van het zelfvertrouwen momenteel. Men begaat amper een misstap. Toch ging het in eigen huis bijna mis. ‘In the end we did a pretty good job. We could have scored a couple more in the first but we didn’t. Later we made some mistakes that ended up in the back of our net. We never quit when we were down’, aldus een opgeluchte Tsjechische oefenmeester na afloop.

Het duel met de eerste play-off opponent uit de vorige ijshockeyjaargang begon nochtans perfect voor de tweevoudig Oberliga kampioen. Na amper acht minuten lag de puck al in het vijandelijke net. Kevin Bruijsten veegde het bevroren rubber achter Crocodiles sluitpost Kai Kristian (1-0). Een overtreding van Giovanni Vogelaar op Norman Martens leidde tot de gelijkmaker. De voormalig Duisburg Füchse verdediger verzilverde het toegekende penaltyshot vakkundig.

Het middenstuk was niet goed te noemen. Beide ploegen speelden wel met beleving, maar de uitvoering was slordig. Men maakte veel fouten en dat zorgde voor vrijwel geen gevaarlijke acties. De grootste opwinding ontstond na een roekeloze actie van Moritz Israel op Brock Montgomery. Nick de Ruijter nam het direct op voor zijn Canadese ploeggenoot en een ouderwetse knokpartij bracht het publiek op de banken. ‘Nick verdient alle lof! Het hoort bij onze identiteit dat we dergelijke acties niet tolereren’, becommentarieerde Van den Heuvel het partijtje matten.

In het slotbedrijf vielen de doelpunten plots als rijpe appelen. Norman Martens bracht Hamburg met een man meer op voorsprong, maar Mickey Basting herstelde de schade. Een prima tip in van Brad McGowan leek Trappers fataal te worden. Wie anders dan Parker Bowles dwong alsnog een verlenging af voor Tilburg. Eigenlijk was er geen gaatje, maar de Canadees verraste Kristian na een heerlijke solo met een schot in het dak van het doel (3-3). In de resterende speeltijd werd er niet meer gescoord, waarna Man of the Match Jordy van Oorschot Trappers in overtime het bonuspunt schonk.

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken;