Teammanager van DESTIL Trappers Guus Bakker is dinsdag in zijn woonplaats Tilburg overleden. De geboren Tilburger was sinds oktober vorig jaar ernstig ziek.
Bakker werd in september 1954 geboren in de Kruikenstad. Op negenjarige leeftijd meldde hij zich aan bij de vereniging en speelde uiteindelijk 422 wedstrijden voor het eerste team waarin hij, naast zes kampioenschappen en vier nationale bekers, 225 punten (57 goals en 168 assists) verzamelde. Voor Oranje kwam Bakker 51 keer in actie. Met dit team werd hij zowel in het Spaanse Las Palmas (1978) als een jaar later in Galati (Roemenië) wereldkampioen.

In het seizoen 1978-1979 verliet de robuuste verdediger zijn geliefde club en vertrok naar Amsterdam. Een min of meer gedwongen keuze, zo verklaarde hij jaren later. ‘De klik tussen mij en coach Paul Domm was weg. Ik kon kiezen tussen de bank of verkassen naar een andere club.’ Twee jaar verbleef hij in de hoofdstad om vervolgens weer terug te keren op het oude vertrouwde nest.
Na zijn ijshockeyloopbaan ging Bakker verder als trainer, eerst als assistent van Marcel Breill en Don Fräser bij Trappers (1990-1993) en daarna als technisch eindverantwoordelijke bij Dordrecht, Eindhoven en Deurne. Sinds 2009 was hij teammanager en lid van de technische commissie van de Tilburgse ijshockeytrots. ‘IJshockey in het algemeen en Trappers in het bijzonder is mijn leven. Ik heb er alles meegemaakt. Van landstitels, intense vreugde en hoogtepunten tot grote teleurstellingen, pijn en tranen.’
Tijdens de zeven jaar durende periode dat Bakker als teammanager werkzaam was, passeerden Trappers liefst vijf hoofdtrainers. Iedere coach zag de rol van teammanager op een andere manier. Dat vereiste flexibiliteit van de geboren Tilburger. ‘Een teammanager moet in mijn ogen een soort kameleon zijn, zonder zijn eigen persoonlijkheid te verliezen. Die kracht van persoonlijkheid heb je nodig om geloofwaardig te blijven richting spelers. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat ik niet alleen het luisterend oor van de trainer ben, maar dat ik ook zelf ergens voor sta als dat nodig is.’

Vanwege zijn jarenlange inzet voor Trappers kreeg Guus op 23 april 2016 van de gemeente Tilburg de ‘Tilburg Trofee’ uitgereikt. ‘Er gaat geen dag voorbij dat ik niet op de een of andere manier met Trappers bezig ben. Voor mij is er eigenlijk geen begin of einde aan een seizoen. Wanneer de laatste wedstrijd gespeeld is, moeten er heel veel zaken nog afgewerkt worden. De appartementen van de imports leegruimen, vervoer naar het vliegveld regelen, inventariseren van het materiaal, opslaan van de spullen en vast en zeker vergeet ik nu nog een aantal dingen.’ Twee maanden later werd Bakker andermaal in het zonnetje gezet toen de Nederlandse IJshockey Bond hem onderscheidde als lid van Verdienste.
Bestuur, spelers en supporters van DESTIL trappers wensen familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Bron: Destil Trappers.