Bij tafeltennisvereniging TIOS ‘51 gaat het hard met de jeugd. Afgelopen jaar is een talententeam onder leiding van Stefan Smits kampioen geworden in de 2e klasse junioren van de regio Zuidwest-Nederland. Daarnaast zijn ook de teams 4 en 5 van de jeugd kampioen geworden.

Deze stormachtige ontwikkeling is vooral te danken aan een jarenlange goede en intensieve training. Onderdeel van de filosofie van TIOS ’51 is dan ook om de jeugd te stimuleren en tijdens competitiewedstrijden en toernooien te coachen. Daarbij horen onder andere gediplomeerde trainers en een vaste coach voor elk team.

Vertrouwen
Een van die coaches is Stefan Smits. Hij speelde zelf als jeugdspeler op het hoogste niveau van Zuidwest-Nederland en richtte zich vervolgens op het coachen van de jeugd. Dit jaar vond hij een nieuwe uitdaging in het jeugdtalententeam van TIOS ‘51. Zijn specifieke aanpak blijkt al direct vruchten af te werpen. Stefan: “Ik werk vooral aan het creëren van teamgeest en vertrouwen in elkaar. Iedereen moet zich comfortabel voelen in het team. Ik denk altijd in oplossingen want negatief coachen werkt volgens mij altijd averechts.”

Zo hebben Anya Cao (11), Niek de Rooy (12), Sam Keijsers (13) en Ryan Rombouts (15), allen woonachtig in Tilburg, het afgelopen seizoen grote progressie geboekt. Vorig seizoen misten ze op slechts één punt het kampioenschap maar werden wel twee klassen hoger geplaatst door hun goede ontwikkeling. “Het verbaast mij dat het zó snel gaat”, aldus de talentencoach. Ik had wel gehoopt, maar niet serieus verwacht dat we kampioen zouden worden in onze klasse. Dit heeft onze verwachtingen overtroffen.”

Nederlands kampioen
De klik tussen coach en pupillen is er blijkbaar. Ook van ouders krijgt Stefan regelmatig te horen dat hun zoon of dochter zich thuis voelt in het team. “Maar dat ligt niet alleen aan mij hoor”, wuift hij deze verentooi van zich af. “Neem nou Anya, misschien wel ons grootste talent. Die heeft het tafeltennissen van huis uit meegekregen; haar moeder Dong Li, was in 1999 ook al Nederlands kampioen!”

Binnen TIOS ’51 werken trainers, begeleiders, coaches, bestuursleden en andere vrijwilligers nauw samen om deze successen te bereiken. Stefan Smits heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de talenten binnen de vereniging zich in snel tempo verder zullen ontwikkelen: “Maar in eerste instantie moeten ze gewoon lekker kunnen spelen, dan komt het resultaat vanzelf”, sluit hij af.

Door: Theo van Etten

Op de foto vlnr: Sam Keijsers, Anya Cao, Ryan Rombouts, Stefan Smits, Niek de Rooy.
Tios coach sept 2016-20