Tijdens de Ruud Aerts Sport Schaatsmarathon die op zaterdag 5 november in de Ireen Wüst ijsbaan werd verreden, heeft olympisch kampioen Sven Kramer zijn debuut gemaakt in het peloton. Een groot deel van de Tilburgse schaatsliefhebbers was uitgelopen om hem en andere bekenden uit het langebaanschaatsen, waaronder Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, te aanschouwen. De wedstrijd is onderdeel van de KPN cup waarin de Nederlandse marathontop op diverse niveaus om de ereplaatsen strijdt.

Ruud Aerts
Sinds twee jaar is Ruud Aerts de naamgever van deze wedstrijd. De Rielenaar heeft 15 jaar als A-rijder op het allerhoogste niveau wedstrijden gereden en beschikt over een mooie staat van dienst. Zo won hij de alternatieve Elfstedentocht in Zweden en de Veluwemeertocht, een echte natuurijsklassieker. Tegenwoordig is Aerts eigenaar van de gelijknamige schaatswinkel bij de Ireen Wüstbaan en begeleidt hij zowel recreatieve als wedstrijdschaatsers.

Ruud Aerts beleeft veel plezier aan zo’n avond: “Het is net of mijn oude vrienden bij mij op bezoek komen!” Op de vraag of hij niet liever zelf had meegereden antwoordt hij: “Nee hoor, na die 15 jaar was het klaar voor mij. Ik heb een hele mooie carrière gehad en nu kijk ik liever naar anderen. Bovendien was de winnaar van vanavond, Evert Hoolwerf, een oud ploeggenoot van mij. Dat maakt het natuurlijk nog leuker.”

Sfeer
Het publiek wist de weg naar de Tilburgse schaatstempel goed te vinden. “Met Sven Kramer heb je natuurlijk wel een mooi affiche. Zijn debuut op de marathon in Tilburg!” aldus een tevreden Ruud Aerts. Volgend jaar is er weer een schaatsmarathon in Tilburg. Wat hem betreft wordt het dan opnieuw feest en hij roept dan ook alle Tilburgers en omwonenden op om die avond naar de Ireen Wüstbaan te komen.

Door: Theo van Etten