Een verrassende winnares op de 10 kilometer en een supersnelle finishtijd op de 10 Engelse mijlen waren slechts twee van de vele hoogtepunten van de 30e Tilburg Ten Miles.

De pas op het allerlaatste moment aangemelde Senbere Teferi won de hoogstaande vrouwenwedstrijd in een tijd van 30:38. Hiermee liep zij de tweede tijd ooit in Tilburg. Favoriete Agnes Tirop werd tweede. Van de Nederlandse toppers eindigde de jonge Jip Vastenburg als eerste. Kim Dillen uit Eindhoven legde beslag op het zilver en Ruth van der Meijden won brons.

Bij de mannen prolongeerde de pas 19-jarige Rodgers Kwemoi zijn titel in de snelste jaartijd en tevens de tweede tijd die ooit in Tilburg gelopen is: 45:03. Slechts de ongenaakbare Haile Gebreselassie was ooit sneller. Zijn wereldrecord van destijds (44:24 in 2005) staat nog fier overeind. Achter Kwemboi finsihten nog twee lopers binnen de 46 minuten: Evans Chebet en Abdallah Mande. Opnieuw een bewijs dat het Tilburgse parcours bijzonder snel is.
Namens Nederland deed Abdi Nageeye goede zaken. Dankzij een tempoversnelling in de laatste kilometers legde hij beslag op een 4e plaats en vestigde een Nederlands record. Hiermee was hij de beste Nederlander voor Khalid Choukoud en Joeri Wolf.

Volksfeest
Deze editie van Tilburg Ten Miles ontpopte zich wederom tot een waar Tilburgs volksfeest. Deelnemers en publiek smolten samen tot één feestende massa. Van de vroege ochtend, waarin de allerkleinsten (of hun ouders) zich van hun beste kant lieten zien, tot in de late middag met de finish van de laatste deelnemers op de 16,1 kilometer. Het prachtige weer deed ook een aardig duit in het zakje. Tilburgs grootste sportevenement is weer voorbij, op naar 2018.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slede-show te bekijken;