In een wedstrijd die bol stond van de spanning heeft Willem II een belangrijke overwinning geboekt. Na de bekernederlaag ging Roda JC opnieuw met een nederlaag naar huis. Aanvoerder Ben Rienstra kroonde zich met een bekeken schuiver tot matchwinner: 1-0. 

Goed was het spel van beide partijen niet altijd te noemen. Spannend des te meer. Met veel strijd en inzet brachten Willem II en Roda JC een soort eerbetoon aan de overleden Frans Roemgens voor wie voor de aftrap een minuut stilte was gehouden. Roemgens kwam in het verleden voor beide ploegen uit.

Afgebluft
De thuisclub had in de openingsfase het initiatief. De Tilburgers waren fel in de duels en dat betaalde zich na een een klein kwartier uit. Kostas Tsimikas blufte Mikhail Rosheuvel af bij de zijlijn. De Griek speelde Mo El Hankouri aan die op zijn beurt Ben Rienstra wist te bereiken. Met een bekeken uithaal van net buiten de zestien liet hij doelman Hidde Jurjus kansloos: 1-0.  Roda JC kon er weinig tegenover stellen. De Limburgers kwamen in balbezit matig voor de dag. Verder dan een ongevaarlijk kopalletje van Dani Schahin kwamen ze niet. Willem II kreeg mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Een schot van Sol mistte kracht. Vlak voor rust dwong de Spanjaard Jurjus tot een uiterste redding.

Belangen groot
Na de pauze kwam Roda JC fel uit de startblokken. Op basis van inzet probeerden de Limburgers terug in de wedstrijd te komen, Willem II ontsnapte bij een scrimmage voor de goal en Schahin schoot net over. Willem II was gewaarschuwd, maar Roda JC hield de druk op de ketel. Met invaller Maecky Ngombo gingen de Limburgers op zoek naar de gelijkmaker. In de loop van de tweede helft werd de wedstrijd er niet beter op. De belangen waren groot en dat was op het veld terug te zien. Willem II verdedigde de voorsprong en bij Roda JC ontbrak de finesse om het Tilburgse verzet te breken. Freek Heerkens was in zijn honderdste wedstrijd voor de Tricolores het toonbeeld van onverzettelijkheid.

Opluchting
Beide ploegen hadden moeite om de bal in de ploeg te houden. Met de moed der wanhoop perste Roda JC er op basis van opportunisme een slotoffensief uit. Invaller Mario Engels joeg de bal hoog over en Mattijs Branderhorst kwam als winnaar uit een scrimmage tevoorschijn. Heel Tilburg haalde opgelucht adem toen scheidsrechter Jeroen Manschot voor het eindsignaal floot. Na afloop toonde de jarige Erwin van de Looi zich vooral gelukkig met het feit dat zijn ploeg de drie punten over de streep had getrokken. Ook bij de trainer overheerste het besef dat goed voetbal in deze fase van ondergeschikt belang is.

Door Arjen Pijfers

TILBURG - Willem II - Roda JC 1-0, koning Willem II stadion, 25-02-2018. Voetbal, seizoen 2017-2018. De debuterende Kristofer Kristinsson in duel met Roda JC speler Adil Auassar.

TILBURG – Willem II – Roda JC 1-0, koning Willem II stadion, 25-02-2018. Voetbal, seizoen 2017-2018. De debuterende Kristofer Kristinsson in duel met Roda JC speler Adil Auassar.