Marugame (Japan), 3 februari – Greg van Hest is zijn nationale hardlooprecord op de halve marathon kwijt. Abdi Nageeye, nationaal recordhouder op de marathon en diverse andere afstanden, liep deze afstand vandaag in 60 minuten en 24 seconden, ruim een halve minuut sneller dan de oude tijd.

Bijna 20 jaar mocht het record van Greg van Hest blijven staan. De Tilburger zette zijn toptijd neer in 1999, een jaar waarin hij – net als het jaar daarvoor en erna – veel wedstrijden naar zijn hand zette. Eerder dat jaar had Van Hest ‘Egmond’ gewonnen in 1:01:19, terwijl hij deze race als verre van ideaal zou bestempelen. De recordtijd van 1:01:07 realiseerde hij enkele maanden later tijdens de City-Pier-City loop in Den Haag, een wedstrijd die hij liep als voorbereiding op de marathon van Rotterdam.

Over de prestatie van Abdi Nageeye is Greg lovend: ‘Records zijn er om verbroken te worden. Ik ben trots dat mijn record zolang heeft mogen standhouden en Abdi is gewoon een klasse loper. En ach, van de vijf nationale records die ik ooit bezat (10.000 m U23, 10 km, 10 EM, 20 km en halve marathon, red.) heb ik er nog steeds twee over.’

Door: Theo van Etten