GOIRLE, 21 mei – De typerende schaatshouding van Ireen Wüst, maar ook een vrouw die met beide voeten op de grond is blijven staan. Daarnaast een verwijzing naar haar overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom. Het drie meter hoge standbeeld tere ere van Ireen Wüst bevat veel verwijzingen naar haar roemruchte schaatscarrière.

Kunstenares Iris Le Rütte ging – nadat ze de opdracht tot het maken van een standbeeld kreeg – op zoek naar foto’s en filmpjes van de olympische veelvraat. ”Ireen wilde geen portret dus heb ik goed gekeken naar haar lichaamshouding tijdens het schaatsen.” En die typerende houding is gelukt, kreeg Le Rütte te horen van Wüst. “Ze vertelde me dat ze enige schaatser is die de 1500 meter met beide handen op de rug schaatst.”

Zaterdag werd het drie meter hoge beeld onthuld op het Oranjeplein voor het gemeentehuis. Het werk lag al even klaar. Na haar vijfde gouden medaille kondigde burgemeester Mark van Stappershoef al aan dat er een standbeeld zou komen. Door corona werd een onthulling steeds uitgesteld, maar nog wat goud later kon Wüst – die haar schaatscarrière inmiddels heeft beëindigd – haar standbeeld eindelijk onthullen. In eerste instantie had La Rütte vijf gouden medailles bedacht die op de muur van het gemeentehuis bevestigd moesten worden. “Maar toen won ze weer goud in Peking. Gelukkig had ik er een als reserve gemaakt,”

Veel details
Het beeld, dat vijftigduizend euro heeft gekost, bestaat uit vier delen. Onderaan zit een groot ovaal, dat symbool staat voor de schaatsbaan en tevens van de wereld. Daarop staat Ireen Wüst, met de handen op haar rug en één voet op het ovaal. Het symboliseert het vinden van evenwicht, tijdens het schaatsen en in de wereld daarbuiten. Opvallend is dat er geen schoen aan de voet zit. “Omdat ze als mens altijd op de grond is blijven staan,” stelt Le Rütte. Aan de andere voet draagt de Nederlandse recordhouder in het winnen van olympische medailles een gouden pump, als verwijzing naar al dat goud dat ze omgehangen heeft gekregen.

Ring tegen kanker
Tenslotte is er ook een verwijzing naar de overleden schaatser en tevens Ireens hartsvriendin, Paulien van Deutekom. En wel in de vorm van een gouden ring om de middelvinger. Paulien overleed in 2019 aan de gevolgen van longkanker en speelde een grote rol in het leven van Wüst. Zij, Ireen en andere vriendinnen droegen een gouden ring om hun middelvinger. Een middelvinger naar kanker.

 

Klik op de eerste foto om de serie in een slideshow te kunnen bekijken;