“Een sportstadion is de kathedraal van de sportminnende natie.” Met woorden van gelijke strekking besloot de historicus drs. Thijs Kemmeren zijn betoog over de geschiedenis van de Tilburgse sportaccommodaties. De lezing was georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Tilburg als link naar de Tilburgse maquette. Thijs Kemmeren doet al jaren onderzoek naar de sportgeschiedenis van Tilburg en  hoopt in 2018 op dit onderwerp te promoveren.

Eigen thuishonk
“Het stadion is het veilige thuishonk van een vereniging, die behoefte is er altijd geweest”, aldus Kemmeren. “Binnen in het stadion gebeuren hele andere dingen dan daarbuiten. De kleuren, de liederen en de voorwerpen symboliseren een groot saamhorigheidsgevoel en bevestigen de lokale identiteit en het imago, zowel binnen als buiten de stad”.

In Tilburg is veel associatie met Nederland en het koningshuis. Als bekendste voorbeeld noemt hij de voetbalclub Willem II, dat een King-side kent, speelt in rood-wit-blauwe kleuren en waar je leuzen als “Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig” op spandoeken tegenkomt.

100 jaar geleden was dat niet anders. Na de Eerste Wereldoorlog werden sportparken ingericht, volledig volgens de regels van NOC/NSF. Het nadeel van deze ‘omni-sportparken’ was echter dat de eigen sfeer en intimiteit van de vereniging ontbrak. Sporters bleken behoefte te hebben aan een eigen veld, een eigen kantine en -niet onbelangrijk- eigen inkomsten. Het gevolg hiervan was dat veel clubs en spelers weer vertrokken. Een eigen ‘home’ bleek zeer belangrijk.

Sportsteden
De laatste jaren is er een toenemende interesse in sport waarneembaar. “Dat een historicus zich verdiept in dit onderwerp is niet vanzelfsprekend”, grapt de voormalig Fontys-docent. Maar volgens hem is sport tegenwoordig een factor van belang, zowel op politiek, economisch als sociaal vlak. Gemeenten hebben tegenwoordig zelfs sportbeleidsplannen omdat zij steeds meer inzien dat sport sociale kloven kan dichten, de gezondheid bevordert en goed is voor de sociale cohesie. Veel steden roepen zich daarom uit tot Sportstad. Tilburg was in 2016 zelfs European City of Sport.

 

Door: Theo van Etten