Op 11 maart opent Peter Ooms een nieuwe sportschool in het voormalige Karwei-pand aan de Von Suppéstraat 35 in Tilburg. De gepassioneerde sportinstructeur begint hiermee aan zijn laatste kunstje. ‘Ik wil Tilburg opnieuw een sportschool geven waar mensen de gemoedelijke sfeer van vroeger herkennen en zich thuis voelen’.

In zijn rijke sportleven gaf Ooms volgens eigen zeggen zo’n 50.000 groepslessen aan 1,5 miljoen mensen. 15 miljoen mensen bezochten ooit een van zijn sportscholen in de Puccinistraat, de Reeshof of het Wagnerplein. Tevens bracht hij tal van Europese en wereldkampioenen voort, zowel in het judo als in streetdance en taekwondo. De energieke sportleraar is inmiddels 71 jaar, waarom gaat hij dan toch weer zo’n avontuur aan?

‘Omdat Tilburg behoefte heeft aan dit concept’, legt Peter uit. Veel mensen vertelden mij dat ze de sfeer van vroeger nergens meer vonden. Persoonlijke aandacht en familiegevoel, dat soort dingen. ‘Hé Jan, wat fijn dat je er bent’, hoor je hier vaak. Wij kennen de mensen bij naam.

Jeugd
Daarnaast hebben wij altijd veel aandacht gegeven aan kinderen. Via het Jeugdsportfonds begeleidden we zo’n 300 jongeren, op een gegeven moment kwamen er wel duizend jongeren bij ons. Dat was belangrijk voor deze wijk. Ze bleven van de straat en kregen bovendien kwalitatief goede lessen. Noord is mijn wijk, ik houd van de mensen en de mentaliteit. Hier voel ik mij prettig.’

Aandacht
Die kwaliteit komt volgens Peter ook weer terug in het nieuwe concept. ‘Het gaat niet om de apparaten maar om de aandacht’, zegt hij. Dat is waarin wij ons onderscheiden, wij hoeven niet zo nodig sportschool nummer 53 in Tilburg te zijn. Ondertussen komt Arthur Wullems, een vaste klant langslopen. ‘Ik kon niet wachten tot het openging’, hijgt hij na van zijn serie oefeningen. ‘Maar wat ik hier vind, tref ik nergens anders aan. Zijn vrouw Yvonne sport ook bij Ooms en kan dat beamen: ‘Peter en zijn mensen maken het verschil.’

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken;