Op woensdag 11 oktober vond in het Koning Willem II stadion het Sportcongres Midden-Brabant plaats met als belangrijkste onderwerpen: ‘duurzaamheid en financiën’. Iets meer dan 150 bestuurders van sportverenigingen konden aan de hand van masterclasses en interactieve programma’s hun visie delen en hierover van gedachten wisselen met collega bestuurders.

Met de Moderne Vijfkamp als metafoor voor het behalen van succes, trapte dagvoorzitter en oud-Olympiër Kelvin Hilgeholt de avond af. Vervolgens nam Toon Gerbrands (voormalig volleybalcoach en momenteel directeur van voetbalclub PSV) het stokje over met zijn visie op ‘succes’. Een uitgebreid verslag hiervan lees je elders op deze website.

Masterclasses en enquête
Vervolgens konden deelnemers diverse masterclasses bezoeken, zoals een uitleg van wat de Vriendenloterij voor verenigingen kan betekenen. Ook waren er verkoopdemonstraties van matrix- en videoschermen waarmee clubs inkomsten kunnen genereren via betaalde advertenties. Een enquête onder de aanwezigen leverde diverse inzichten op ten aanzien van zaken als: het nut van sponsoring, het al dan niet uitbesteden van facilitaire diensten en het verkrijgen van inkomsten via fondsenwerving of crowdfunding.

Infomarkt
Vervolgens opende sportwethouder Hans Kokke de infomarkt, waar diverse sportbedrijven zich manifesteerden. Sportservice Noord-Brabant bijvoorbeeld, die verenigingen op allerlei vlakken ondersteunt. Maar ook een bedrijf als Natusport, dat een grote variatie aan voedingssupplementen en verzorgingsproducten presenteerde.

Gezamenlijke opgave
Hans Kokke legde nog maar eens een keer uit hoezeer de gemeente Tilburg belang hecht aan sterke en vitale clubs: ‘Sporten is nu eenmaal belangrijk voor een goede gezondheid en dat begint bij de jeugd. Vooral de leeftijdsgroep 12 tot 19 jaar heeft daarbij onze aandacht, want die haken relatief snel af. Om ze erbij te houden hebben we elkaar nodig, het is een gezamenlijke opgave.’

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: