Over twee weken is Tilburg decor van ’s lands grootste veldloop; de Loket.nl Warandeloop, dat dit jaar haar 60-jarig bestaan viert. Traditiegetrouw kennen de Internationale Crossgala’s een uitermate sterke bezetting van topatleten uit heel Europa. Dit jaar is dat niet anders en vandaag werd het vrouwenveld bekend gemaakt.

“We proberen ieder jaar een breed Europees topveld aan de start te krijgen, daarom zijn we ook erg blij met de mannelijke en vrouwelijke topatleten die op onze 60e verjaardag komen. De Nederlanders komen met hoge verwachtingen naar de Oude Warande, maar zij zullen echt alles uit de kast moeten halen om een volledig buitenlands podium te voorkomen,” aldus Frans Heffels, verantwoordelijk voor het atletenveld.

Koster hoopt te winnen

Maureen Koster, Susan Krumins (voorheen Kuijken), Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden en Elizaba Cherono zijn de Nederlandse blikvangers, aangevuld met talenten als Jaimy van Lieshout, Julia van Velthoven, Fanos Tekle en Marcella Herzog.

Koster (24) kende na een uitstekende winter een tegenvallende zomer: een afmelding bij de EK Atletiek in Amsterdam (ziekte) en een serie uitschakeling tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De atlete uit Gouda is echter voortvarend aan het winterseizoen begonnen en liet zich vorig jaar al ontvallen heel graag de Warandeloop eens te willen winnen. Vorig jaar werd zij tweede, achter Sifan Hassan die dit seizoen geen cross meetings aandoet.

Warandeloop

Krumins (30) kende juist een fantastische zomer. Bij de EK Atletiek viel ze net buiten het podium op de 5000m maar een nieuw persoonlijk record op diezelfde afstand in Rio bracht haar tot een prachtige achtste plek. De laatste keer dat Krumins in Tilburg een cross liep was in 2005, als juniore tijdens de EK Cross 2005 veroverde ze toen een bronzen medaille. Zo’n scenario zal zij ook nu in haar hoofd hebben.

Andrea Deelstra, Elizeba Cherono en Ruth van der Meijden hebben gemeen dat ze alle drie bij de eerste tien willen lopen, om zo de kans op deelname aan de EK Cross in Chia, Italie (11 december) te vergroten. Het trio werd vorig jaar 12e, 13e en 15e. Voor Cherono was dit haar debuut en de goedlachse Brabantse is al weken specifiek voor de Warandeloop aan het trainen.

Buitenlandse atleten sterk vertegenwoordigd

Een Nederlandse overwinning tijdens de 60e verjaardag van de Loket.nl Warandeloop staat allesbehalve vast. Geduchte concurrentie komt er van Sarah Lahti en Meraf Bahta (Zweden) en Ana Dulce Felix (Portugal).

Felix weet wat het is om te winnen in Tilburg, dat deed ze namelijk in 2012. Dat er voorlopig geen slijt zit op de 34-jarige blijkt wel uit het feit dat ze afgelopen zomer knap tweede werd tijdens de EK Atletiek in Amsterdam (in een PR op de 10.000 meter). Felix beschikt over maar liefst acht verschillende Europees medailles op de Cross, zowel individueel als in teamverband.

De Zweedse Lahti, nog maar 21, eindigde in een hoogstaande 10.000 meter finale in Rio knap als 12e (nog voor Krumnis) en vorige week voegde zij een aansprekende overwinning toe aan haar erelijst. In Mol (België) wist zij de Crosscup-manche te winnen, andere sterke dames zoals de Belgische Louise Carton werden op achterstand gezet. Carton finishte in de Loket.nl Warandeloop 2015 als derde. Lahti is dus een kansrijke kandidaat voor de overwinning, ze moet dan wel landgenote Meraf Bahta achter zich zien te houden. Bahta, zesde in Rio op de 1.500 meter en zilver op de 5.000 meter in Amsterdam, stond in 2013 al eens op het Tilburgse podium. Naast bovenstaande namen verschijnen Aicha Bani (Spanje), Susan Kipsang Jeptoo (Frankrijk), Fabienne Schlumpf (Zwitserland), Maren Kock (Duitsland), Eva Vrabcova (Tsjechië), Els Rens (België) en Franziska Ring (Duitsland) op 27 november aan de start in de Oude Warande in Tilburg.

De Loket.nl Warandeloop Tilburg is een driedaags evenement met 5.500 deelnemers dat plaatsvindt op 25, 26 en 27 november 2016. Het event maakt onderdeel uit van een selecte groep ‘EA Cross Permit Meetings’.