Afgelopen zaterdag werd de 11-jarige Sjors Bon nationaal kampioen bij de jeugd tot 12 jaar op het onderdeel Lead klimmen. De Tilburger bleek verreweg de snelste nadat hij en zijn rivaal Jouke Visser tot dezelfde hoogte waren gekomen. Het kampioenschap vond plaats bij Neoliet in Utrecht.

De finale van het Nederlands kampioenschap bestond uit twee wedstrijden: een halve en een hele finale. Daarin bleek Sjors het best overweg te kunnen met het lastige parcours. Vooral bij een ‘sloper’, een lastig obstakel op de helft van de klimroute, wist hij zijn winst te pakken. Uiteindelijk reikte zowel Sjors als Jouke tot dezelfde hoogte, alleen was Sjors een minuut sneller.

Sjors klimt al vanaf zijn  7e jaar in het kids-selectieteam van Neoliet Tilburg. Daarnaast doet hij aan boulderen bij BLOCK013, waar hij onderdeel van het wedstrijdteam uitmaakt. Boulderen is een klimvariant waarbij je geen gebruik maakt van touwen. Eerder dit jaar werd hij op dit onderdeel 2e van Nederland.

De ambitieuze Sjors komt uit een gezin van klimgeiten. Zijn vader klimt en geeft training bij Neoliet Tilburg, terwijl zijn zus Daantje zich vooral op het boulderen richt. Nadat Sjors al een keer vierde werd op een eindtoernooi, wilde hij graag op het podium komen. Door vaker en nóg serieuzer te trainen werden zijn inspanningen afgelopen weekend beloond met een gouden plak.

Door: Theo van Etten

TILBURG - Sjors Bon Nederlands kampioen Lead klimmen. Neoliet 04-12-2017. Klimmen.

TILBURG – Sjors Bon Nederlands kampioen Lead klimmen. Neoliet 04-12-2017. Klimmen.