Het nemen van een shoot out is een mentaal spel tussen speler en keeper. Meer nog dan techniek wellicht zijn tactiek en psychologie van groot belang. Wat doe je als speler, waar liggen de zwaktes van de keeper? Maar ook de doelman heeft een eigen strategie.

Bij Hockeyclub Tilburg werden vandaag districtsfinales Shoot Out nemen voor spelers tot 16 jaar gehouden. Tilburg vertegenwoordigt hiermee de regio Zuid Nederland en is een van de vijf gastheren in de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap, dat op 24 juni in Den Bosch zal plaatsvinden. De winnaar mag zich een jaar lang Shoot Out Koning of Koningin, dan wel Beste Keepster of Keeper noemen en ontvangt twee toegangskaarten voor het EK hockey deze zomer in Amsterdam.

De verschillen in aanpak worden snel duidelijk. Waar de een zich vol overgave op de keeper stort, heeft een andere speler een duidelijke strategie. Met wisselend succes overigens. Maar ook de keepers hebben zich prima voorbereid. Het psychologisch spelletje wordt soms ver doorgevoerd om de aanvaller maar zoveel mogelijk af te leiden.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste afbeelding om de serie in een slide-show te bekijken: