Het Schaatscollege, de schaatstafdeling van de Topsportopleiding in Tilburg, heeft diverse schaatstalenten op weg geholpen naar de top. Zowel langebaan schaatsers als shorttrackers behaalden nationale en internationale titels. De talenten trainen in het IJssportcentrum of op de Ireen Wust IJsbaan. De rijders zijn allemaal multi-disciplinair opgeleid en trainen tijdens schooltijd. Deze aanpak is uniek in Nederland. Groot voordeel is dat de baan in Tilburg minder druk is dan andere banen waar veel recreatieve schaatsverenigingen actief zijn. Ruimte genoeg dus juist in Tilburg voor een Regionaal Talenten Centrum (RTC).

Het huidige centrum is vooral gericht op de onderbouw van de middelbare school in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar. Daarna groeien de talenten door naar elders. Met de eventuele komst van een KNSB geaccrediteerd Regionaal Talenten Centrum in Tilburg kunnen ook junioren vanaf 16 jaar optimaal aan hun schaatscarrière blijven werken.
Coördinator Albert Poutsma juicht die ontwikkeling toe. “Het centrum wordt het enige onder de rivieren. We kunnen daarmee opschakelen en ook de oudere rijders nog volop kansen bieden.” Hij hoopt op een magneetwerking. “Met een LOOT-school aan de overzijde van de straat zijn er dus al volop mogelijkheden. Maar Tilburg heeft ook een mooi hoger onderwijs aanbod, bestaande uit zowel een hogeschool als een universiteit, in tegenstelling tot het verleden is dit echt noodzakelijk om rijders aan je te blijven binden.” Poutsma verwacht na de recente nationale titels op de langebaan, de komende jaren juist veel van de shorttrackers. “We hebben nu al vijf regio-top-shorttrackers. Hen kunnen we met de eventuele komst van een RTC meer bieden. Maar de volgende generatie staat ook al klaar. We zijn daarom sowieso al in gesprek met een Amerikaans/Friesche trainster voor het volgende seizoen.” Begin 2016 wordt bekend of Tilburg de accreditatie toegewezen krijgt. Het centrum ast naadloos in de aanpak van Topsportopleiding Tilburg.