‘Het wisselen van schaatsen naar lopen vond ik het lastigste’, zegt Floris Huijsmans. Samen met Hans Bakker Bakker vormt hij een duo in de schaatsloop, die op zondag 4 maart werd gehouden. Zijn opmerking is dus een grap, want Hans is de schaatser en Floris de loper.

Maar voor andere deelnemers was het wel even schakelen. De masters en senioren deden beiden: 10 kilometer schaatsen en aansluitend 5,2 kilometer hardlopen. Dat betekende dus na 25 rondjes over de Ireen Wüst IJsbaan snel de schaatsen wisselen voor loopschoenen, om vervolgens nog eens 12 rondes over de atletiekbaan te rennen. De vroege ochtend is gereserveerd voor de pupillen en junioren. Daarna komen de duo’s vanaf 16 jaar, de senioren en de masters in actie.

Toegankelijk
De schaatsloop is een toegankelijk evenement. Schaatsers en lopers bevinden zich in alle leeftijdsklassen en zijn van alle niveaus. Sommige koppels gaan vol voor de winst, anderen doen het iets rustiger aan. Zoals Arlette Robijn, die met een opvallend mooie schaatsslag over het ijs glijdt. Dat heeft zij niet van een vreemde want haar vader deed als marathonschaatser maar liefst aan drie Elfstedentochten mee. De seniorenwedstrijd is een serieuze aangelegenheid waarbij de deelnemers uit alle hoeken van Noord-Brabant komen. Robin Spijkerboer uit Best komt als eerste over de meet.

Ronden tellen
Ondanks dat er sprake is van een haperend rondenbord, verloopt alles prima. De meeste lopers hebben voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals  GPS-horloge of iemand die vanaf de zijlijn het aantal rondes aangeeft. En waar in de ochtend nog gelopen wordt over een besneeuwde atletiekbaan, verdwijnt deze even later in rap tempo als de zon doorbreekt.

De schaatsloop (ook wel winterduathlon genoemd) is een initiatief van IJsclub Tilburg, Attila en Tilburg Road Runners. Dit jaar was de zesde editie.

Door: Theo van Etten

TILBURG -Schaatsloop Ireen Wust baan, IJsclub Tilburg Atilla 04-03-2018.