TILBURG – Aangemoedigd door profvoetballer Pol Llonch lazen 54 bassischoolklassen binnen 10 weken samen meer dan 5.800 boeken. Dat maakte Van Stappershoef, burgemeester van de gemeente Goirle, dinsdag bekend bij de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een boek! in het stadion van Willem II. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken, waar zij de bassischoolleerlingen van de gemeente Tilburg, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Goirle uitdaagde om met hun klas zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Sportief lezen
Ter afsluiting van Scoor een Boek! kwamen de leerlingen en leerkrachten van alle deelnemende. scholen samen in het Koning Willem II Stadion. De eindscore werd bekend gemaakt en er waren ook allerlei sportieve activiteiten. Dat maakt dit leesproject zo uniek: de combinatie van voetbal, leesplezier en bewegen.
Suzanne Albregts van Willem II Betrokken: “De kracht van dit project is dat we de spelers, het stadion en Willem II inzetten om kinderen aan het lezen te krijgen.” In drie rondes namen 54 klassen van 23 basisscholen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen.

Leerlingen scoren boeken
Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 en groep 6 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 bezochten leesconsulenten van de Bibliotheek alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken én een motiverende videoboodschap van Pol Llonch. Deze Willem II-speler daagde de leerlingen uit om in de 10 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter. Leesconsulent Michelle Oolders: “De kinderen die normaal gesproken zeggen: ‘ik vind lezen stom, vinden het door dit project opeens toch wel leuk. Door het spelelement worden ze enthousiast gemaakt. De voetballers waar ze tegenop kijken laten ook weten dat ze van lezen houden en dat is weer een stimulans voor de kinderen om er ook mee aan de slag te gaan. We merken dat ze ook na het project enthousiaster zijn over lezen en dat is natuurlijk heel mooi om te zien.”
Tijdens De Rust, halverwege het project, was er opnieuw een videoboodschap van profvoetballer Llonch en ging de leesconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken? Jasmijn van basisschool De Regenboog uit Goirle is enthousiast over het project. “We vonden lezen eerst écht heel saai, maar nu is het wel heel leuk! Vooral omdat we stickers mogen plakken voor ieder boek dat we hebben gelezen. Ik denk dat ik na het project ook door blijf gaan met boeken lezen.” De combinatie van voetbal en boeken vergroot het leesplezier. De Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II willen op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands verdere toekomst en loopbaan.

 

Tweede Brabantse editie
In totaal deden er dit voorjaar 54 groepen 5 en 6 van 23 verschillende basisscholen mee uit de gemeentes Tilburg, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Goirle aan de tweede Brabantse editie Scoor een Boek!. Het leesproject Scoor een Boek! in Midden-Brabant werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank Tilburg,                        Q Promotions, JOGG, Logistics Force, Albert Heijn, Interpolis en attractieverhuur Moonen.