Tilburg, 21 mei – Sprinten en springen, daar draaide het om bij de T-Meeting. Deze internationale atletiekwedstrijd met N-status trok op tweede pinksterdag veel (in)nationale toppers naar Tilburg. Een van de highlights was de 1500 meter voor mannen.

De T-meeting is populair bij atleten. Niet zo verwonderlijk want de organisatie creëert voor hen de optimale omstandigheden. ‘Er wordt zoveel mogelijk met de wind in de rug gelopen’, vertelt organisator Tijs van Erve. ‘Daarmee loop je het risico dat je tijd wegens te veel rugwind niet erkend wordt, maar het geeft je wel het goede gevoel over hoe hard je kan.’

Sprinten en springen
Het evenement bestaat voornamelijk uit sprint- en springonderdelen: 100, 200 en 400 meter, inclusief de horden. Ook staan hoog-, polsstok-, ver- en hinkstapspringen op het programma. Het niveau is hoog: de mannen raffelen de 100 meter in 10,5 seconde af en ook de vrouwen blijven onder de 12 seconden. Nationale polsstoktopper Rutger Koppelaar haalt met ogenschijnlijk gemak de EK-limiet van 5,55 meter.

Attila
Ook Attila, de organiserende vereniging heeft zowat op elk onderdeel een afvaardiging. Zoals André Faesen, die vandaag de 400 meter loopt. Hij is nog in de opbouwfase na een blessure maar heeft er alle vertrouwen in. Helaas is het zijn dag niet, André finisht als laatste in zijn serie. ‘Ik mis nog kracht om de spanning op mijn voorvoet te houden, waardoor ik moest forceren. Het liep eigenlijk al niet vanaf de start’, analyseert hij zijn race achteraf.

Bij de atleten met een beperking noteerde Marlène van Gansewinkel met 26.85 een Nederlands record op de 200 meter. Marlène was ooit lid van Attila en traint vanwege studie nu in Amsterdam. Bij de EK in Berlijn in augustus dit jaar doet zij mee op de 100 en 200 meter en het verspringen.

Haas
De 1500 meter voor mannen staat in het teken van limietpogingen voor de gebroeders Van Riel. Robin en de twee jaar jongere Rick zijn allebei Tilburger en talenten bij Attila. Onder aanvoering van ‘beroepshaas’ Bram Som snelt Robin van Riel naar een nieuw PR van 3:42,60. Daarmee blijft hij dik 3 seconden onder de limiet voor het WK <20 jaar, dat in juli in Tampere (Finland) wordt gehouden. Achteraf is hij zichtbaar opgelucht: ‘Ik voelde vooraf wel spanning, je leeft er al zo’n lange tijd naar toe. Wat het WK brengt zie ik wel, ik wil er in ieder geval het maximale uithalen.’

Door: Theo van Etten