Om klokslag 13.15 uur ging bij de Internationale Warandeloop het Crossgala voor mannen van start. Een internationaal en aansprekend deelnemersveld vocht zich 7 ronden lang door de blubber. Winnaar werd de Zweed Napoleon Solomon. De Nederlander Khalid Choukoud pakte na een pittige strijd het brons.

Al snel na de start vormde zich een kopgroep van drie man: Solomon, Richard Ringer (Duitsland) en Choukoud. Dat de Zweed de sterkste was werd al na enkele ronden duidelijk, maar het gevecht om de tweede plaats bleef tot het einde zeer spannend. Het was regelmatig stuivertje wisselen tussen Choukoud en Ringer, waarbij de Duitser aan het langste eind trok. Toch was Khalid Choukoud met zijn derde plaats zeer tevreden, getuige zijn enthousiasme bij het passeren van de finish.

Butter
Michel Butter, vorig jaar in topvorm, kon dit jaar geen rol van betekenis spelen. Vanwege de nasleep van zijn glorieuze New York marathon enkele weken geleden, was hij nog niet in topvorm. Michel: ‘Ik probeer het ritme weer op te pakken, maar was in de laatste ronde kotsmisselijk. Ik had ook geen hoge verwachtingen voor vandaag.’ Of hij volgend jaar weer voor het podium meedoet weet hij nog niet. ‘Het hoofddoel voor volgend jaar is het EK marathon, dus we zullen zien of ik tijdens het EK Cross dan nog een keer kan pieken.’

Vrouwen
Bij het crossgala voor de vrouwen ging de eerste plaats eveneens naar Zweden: Meraf Bahta finishte in 28:41. De Zwitserse Fabienne Schlumpf en de Duitse Elena Burkard kwamen slechts 2 seconden later over de streep. De beste Nederlandse was Andrea Deelstra op een achtste plaats. Maureen Koster en Jip Vastenburg hadden wegens blessures afgezegd.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: