Het Nederlands team is zaterdag begonnen aan de voorbereiding op het WK in Tilburg dat op 23 april begint. Het deel van de selectie dat beschikbaar is, werkte in het IJssportcentrum in twee sessies een uitgebreide training af onder leiding van de teruggekeerde bondscoach Doug Mason.

De sporen van de play-offwedstrijd tussen Tilburg en Hannover waren zaterdag nog door de hele ijshal in Tilburg zichtbaar. De spelers van de Nederlandse deelnemer aan de Oberliga zelf druppelden zaterdagmiddag de hal binnen in voorbereiding op het vertrek naar Hannover voor de wedstrijd van zondag. Van langs de boarding of op de tribune observeerden ze de training op het ijs. Daar werd een groep van ruim twintig spelers uit Beneliga en het buitenland aan een intensieve training onderworpen door de als bondscoach teruggekeerde Doug Mason. Woensdag staat in Dordrecht al de eerste oefenwedstrijd op het programma, tegen België. Over vijftien dagen de eerste wedstrijd van het WK, tegen China.

Mason was afgelopen seizoen coach van Graz in de Oostenrijkse competitie en begint aan zijn derde periode als bondscoach van Oranje. Hij vervulde die functie het grootste deel van de jaren negentig en was daarna nog van 2003 tot 2006 de hoogste baas bij de nationale ploeg. Hij is echter altijd nauw betrokken gebleven bij het Nederlandse ijshockey en hij is blij terug te zijn in functie. ‘Motiverend. Ik vind het leuk. Voor mij is het een eer. Ik heb veel te danken aan het Nederlandse ijshockey, wat ze voor mij gedaan hebben. Als ik iets terug kan geven, dan vind ik dat geweldig’, zei hij na de training.

Op het ijs werd hij tijdens het eerste deel van de training bijgestaan door Bo Subr en Josh Mizerek, met ondersteuning van Peter van Biezen. Van de kersverse Beneliga-kampioen Den Haag stonden Jurryt Smid, Mike van Oeveren, Joey Oosterveld en Raymond van der Schuit op het ijs. Verder vier goalies. Martijn Oosterwijk speelde afgelopen seizoen in Zweden. Verder waren Rowan Delil (Geleen), Tomislav Hrelja (Nijmegen) en Deniz Mollen (Eindhoven) aanwezig. Andere in het buitenland actieve spelers op de training waren Raphael Joly, Julian van Lijden en Ties van Soest. Verdere herkenbare spelers op het ijs waren Evo Suurhoff, Jord Smit, Kai Willems, Lars den Edel, Mike en Nick Verschuren, Niels van der Vossen, Rick van Haren, Joey Geurts en Jasper Nordemann.

Met de Tilburgse spelers, die in ieder geval een deel van de selectie voor het WK gaan vormen, in de bus naar Hannover is het een aparte voorbereiding voor het Nederlands team op het WK in eigen land. Mason: ‘Het is een uitdaging. Ik ben aan het kijken welke van deze jongens de push kunnen maken om het Nederlands team te halen en ik moet tegelijkertijd de Tilburgse jongens in de gaten houden. De mogelijkheid bestaat dat ze de vijfde wedstrijd in de Oberliga-finale op zondag moeten spelen, terwijl de eerste wedstrijd van het WK al direct op maandag op het programma staat. Het is een uitdaging om daar tactisch mee om te gaan.’ De definitieve selectie wordt waarschijnlijk pas kort voor het WK bekendgemaakt.

Oranje degradeerde vorig jaar in Belfast uit Division IB en zal nu moeten proberen in eigen huis die status te heroveren. Mason benadrukt dat alle spelers die nu aan de voorbereiding begonnen zijn een kans maken op selectie voor het WK. ‘Uit deze groep komen zeker spelers voor de nationale ploeg. Ik vind het ook belangrijk voor het Nederlandse ijshockey dat het niet alleen maar Tilburg Trappers is.’

De ambitie richting het WK in Tilburg is groot. ‘Onze instelling moet zijn dat we alle vijf de wedstrijden winnen. Dat is de instelling die ik wil zien op het ijs. Natuurlijk kunnen we een wedstrijd verliezen, dat is het mooie van de sport. Maar we gaan iedere wedstrijd het ijs op om het beste te doen wat we kunnen om de wedstrijd te winnen. Internationaal ijshockey is anders dan clubijshockey. Hier mag je geen fouten maken, dat mag tijdens het seizoen wel.’

Over de eerste training van de voorbereiding was de bondscoach na afloop positief. ‘Het was een goede training, zeker als je weet dat jongens tussen de twee weken en twee maanden niet meer op het ijs hebben gestaan. Het is logisch dat iedereen het ijs op gaat om indruk te maken op de trainer, dus daar hebben we over gesproken. Uitvoering is het belangrijkste, niet dat je altijd maar tweehonderd kilometer per uur moet schaatsen. Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd deze groep is en hoeveel enthousiasme er was op het ijs.’

Oranje zet de voorbereiding op het WK in Tilburg komende woensdag voort in Dordrecht. Daar speelt de Nederlandse selectie de oefenwedstrijd tegen België. De wedstrijd aan de Sportboulevard in Dordrecht begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via Ticketpoint. Op 20 april speelt Oranje de tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK. Tegenstander is dan IJsland.