Zodra de dagen weer langer worden verschijnen op de motorcross-circuits de coureurs voor hun eerste trainingsrondjes in het nieuwe jaar. De nieuwe motoren worden getest en afgesteld. Bestuursleden en officials bereiden zich voor op hun taken. De nieuwste veiligheidseisen van de bonden worden doorgevoerd en de circuits volgens die eisen gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen. En dan breekt de maand maart aan: het gaat weer gebeuren!

Komend weekend wordt het motorcross-seizoen 2016 geopend. Op zaterdag 12 en zondag 13 maart komt het gehele motorcrossgezelschap naar Biest-Houtakker; op zaterdag worden op het Wilhelminacircuit aan de Kanaaldijk de eerste manches om het Brabants Kampioenschap van de NBMB (Noord-Brabantse Motocross Bond) verreden. Zondag is het de beurt aan de coureurs van de MON (Motorsport Organisatie Nederland), waar de eerste selectiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap (IMBA) op het programma staan. Twee dagen volop motorsport dus in Biest-Houtakker, waar al vroeg in de ochtend gestart wordt met de trainingen en direct daarna de wedstrijden in alle klassen worden afgewerkt. De toegang tot het Wilhelminacircuit aan de Kanaaldijk is op zaterdag gratis. Op zondag wordt een bescheiden toegangsprijs gevraagd.

Lucas en Floris van der Aa
Op zaterdag 13 maart komen de plaatselijke favorieten Lucas en Floris van der Aa uit Hilvarenbeek aan de start. Beide nog jeugdige coureurs starten er als regerend Brabants Kampioen. Floris is Kampioen 2015 in de jeugdklasse 65cc en Lucas in de jeugdklasse 85cc. Ook Floris komt dit jaar uit de klasse 85cc, waardoor hij de strijd zal moeten aangaan met zijn oudere broer! Ze beschikken voor 2016 alle twee over een spiksplinternieuwe KTM-machine. De verwachtingen zijn hoog gespannen!

Gijs Peeters
Ook de bekende Hilvarenbeekse crosser Gijs Peeters zal zaterdag aan de start verschijnen bij de wedstrijden van de MBMB. Gijs werd Brabants Kampioen MX2 in 2013 en Kampioen MX1 in 2014. In 2015 stapte hij over naar de MON. Bij de selectiewedstrijden startte hij in de klasse Open Junioren. Daar was hij een klasse apart; alle selectiewedstrijden won hij met groot machtsvertoon, waardoor hij al voor de start van de eerste kampioenswedstrijd werd overgeplaatst naar de klasse Open Senioren. En ook daar kon hij met de besten mee. Hij eindigde in 2015 bij de Open Senioren als derde van Nederland. Voor 2016 heeft Gijs zijn zinnen gezet op een andere tak van motorsport: de Endurosport. Op zijn nieuwe Heleon-KTM 250cc Enduro gaat hij deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap Enduro (lange afstandswedstrijden). Om het contact met de motorcross niet te verliezen zal hij daarnaast vaak aan de start verschijnen bij de kampioenswedstrijden van de NBMB.

Jos van Dal
De uit Diessen afkomstige Jos van Dal is de meest geroutineerde motorcrosser in onze contreien. Nadat hij in 2012 Nederlands Kampioen Open Senioren (MON) werd stopte hij met de motorcross. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan! Jos kwam terug op zijn besluit en ging deelnemen aan Endurowedstrijden; wedstrijden die zich het best laten vergelijken met de bekende Parijs-Dakar rally. Jos eindigde daarbij in het afgelopen seizoen als derde in het Nederlands Kampioenschap. Een mooi resultaat, maar Jos was er niet tevreden mee! Dit jaar gaat hij een gooi doen naar zijn eerste Nationale titel in de Endurocross! Bij de eerste kampioenswedstrijd in Enter, enkele weken geleden onder erbarmelijke onstandigheden verreden, toonde hij zich met een derde plaats direct titelkandidaat 2016!