De hele maand september ligt er op het Pieter Vreedeplein de 013 DANCE FLOOR. Dit is één van de Urban Playgrounds die tussen juli en oktober in de Tilburgse binnenstad liggen. Met de dansvloer moedigen Sportbedrijf Tilburg en Center of Tilburg jongeren aan om in beweging te komen en elkaar te ontmoeten. De dansvloer wordt woensdag 1 september om 14.00 uur spectaculair geopend met diverse shows en workshops. 

De 013 DANCE FLOOR is een verhoogde, handgemaakte dansvloer van bijna 15m2. De hele maand september kan iedereen die wil hierop gratis zijn of haar kunsten vertonen. Naast het vrij dansen vinden er gedurende de maand ook diverse events plaats, variërend van presentaties, workshops en theatershows. 

Opening 1 september
Op woensdag 1 september wordt om 14.00 uur de opening van de 013 DANCE FLOOR verricht door wethouder sport Rolph Dols, waarna Tilburgs kersverse stadsdichter Rodgario Dalnoot de kracht van dans en beweging in woorden omzet. Vervolgens maken enkele indrukwekkende acts uit de Tilburgse urban dansscene hun opwachting. Zo speelt er theatervoorstelling (short version) XAYANI van Shane Broers (voormalig lid van de befaamde Hustle Kidz) en Corpo Maquina en is er een mini-battle van DCrewCollective. Dansschool Forza Danza geeft een freestyle breakdanceshow en er is een demo door H.E.A.T. Daarnaat geeft TikTokster, danser én docent Caissa Rol (FHK Dance Academy) een afrodance showcase én een workshop TikTok dansvideo’s maken. 

TikTok
Voor vele sporten zoals voetbal, basketbal en diverse urban sports, zijn er al diverse openbare faciliteiten in de buitenruimte, maar voor dans nog niet. Omdat, met name meiden, weinig gebruik maken van de openbare sportvelden, is er gekeken naar wat deze doelgroep wel in beweging brengt.  Met het plaatsen van de 013 DANCE FLOOR wordt meer ingespeeld op hun leefwereld en interesses. Zo biedt de dansvloer bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om er TikTokfilmpjes op te nemen. De organisatie stelt hiervoor ook een statief met lichtring en een boombox ter beschikking. Voor meer informatie: @urbanambtenaar | Bart van Velzen (0631133441).

Urban Playgrounds
In de maanden juli, augustus, september en oktober worden op verschillende plekken in de binnenstad zogenaamde playgrounds geplaatst; sport- en speelvelden die voor iedereen toegankelijk zijn. Deze playgrounds nodigen Tilburgse jongeren uit te bewegen en tevens dient het als ontmoetingsplaats. De eerste playgrounds, een 100 meter lange hinkelbaan in de Pieter Vreedestraat, is al geplaatst. Daar is eind augustus een Jeu de Boulesbaan op het Pieter Vreedeplein bijgekomen. Op het programma staan verder nog een freerun park op de Beljon Fontein en pingpongtafels op het Piusplein. Op deze speelvelden worden regelmatig verschillende clinics georganiseerd met professionals en Tilburgse sportverenigingen. 

De playgrounds worden georganiseerd door ondernemers in samenwerking met BMT/Center of Tilburg en gemeente Tilburg. 

Zelf iets organiseren
De gemeente Tilburg helpt jongeren om hun creatieve ideeën uit te voeren. Tilburgse jongeren met een idee voor een project of activiteit, bijvoorbeeld voor een van de playgrounds, kunnen dit met Urban Vouchers tot leven brengen. Sporters, artiesten, docenten, makers of creatievelingen actief in de urban scene kunnen de vouchers aanvragen via urbanvoucher.nl. 

Foto: Philine van den Hul