TILBURG 6 juli 2024.

In de regio Midden-Brabant (Tilburg en omgeving) blijken in de ruimste omschrijving maar liefst 70 atleten te zijn die ooit deel hebben genomen aan de Olympische Spelen. De eersten al in Parijs in 1900, het meest recent bij de Winterspelen in Beijing 2022.

Henk van Doremalen en Thijs Kemmeren liepen al enkele jaren rond met het plan om met hun kennis over en interesse voor sport en historie in de regio een boek te maken over de olympiërs uit hun omgeving. Het idee bleef een tijd liggen, mede door andere werkzaamheden en verplichtingen, en in het najaar 2023 staken ze de koppen weer eens bij elkaar om het plan definitief vorm te gaan geven.

Om van een idee tot een concreet boek te komen was het allereerst noodzakelijk om de olympische deelnemers uit de regio te achterhalen. Vanwege privacyregels was dat niet altijd eenvoudig. De registratie bij NOC*NSF gebeurt op basis van geboorteplaats, ook internationaal (IOC) degebruikelijke norm. Dat levert een groot aantal namen op, maar het dekt de lading niet. Slechts een deel van de atleten blijft gedurende de sportcarrière verbonden aan de geboorteplaats. Anderen gaan vroeg of laat uit hun geboorteplaats weg, weer anderen stromen in. En er zijn atleten die zich na hun sportcarrière in onze regio gevestigd hebben. Kortom, de auteurs kwamen een heel scala aan atleten tegen die zich anno 2024 met het olympische predicaat OLY of (paralympisch) PLY mogen tooien.

Dat leverde vele boeiende verhalen op met sterk uiteenlopende ervaringen over de spelen. En over de aanloop naar de spelen, de trainingen en selecties, tegenslagen en glorierijke momenten. Als reserve wachten buiten het olympisch dorp, vrijwel niets meekrijgen van de spelen, doodsbang maar toch in een bobslee stappen, ontdekken dat je zwanger bent, geen enkele wedstrijd winnen, maar toch een zilveren medaille halen, ervaringen in München 1972 of Moskou 1980 en het meest recent helemaal opgesloten zitten, afgesloten van de wereld in Tokio. Het komt allemaal in dit boek aan bod over atleten uit de regio die bij velen bekend zullen zijn. En dan zijn er ook nog eens verhalen van sporters die de kwalificatie of de spelen net niet haalden.

Al deze verhalen zijn te lezen in het boek olympische verhalen en meer. Midden-Brabanders en hun ervaringen met Olympische Spelen. Kortere en langere verhalen, veelal voorzien van fraai beeldmateriaal.

Het 210 pagina’s tellende boek is te bestellen via https://winkel.pix4profs.nl/OLYMPISCHE- VERHALEN-EN-MEER/SW10290 en vanaf 6 juli verkrijgbaar in diverse boekhandels in Tilburg en omgeving. Kosten € 19.95.