Terwijl de absolute wereldtop zich in het Zuid-Koreaanse Gangneung had verzameld voor de WK afstanden, werkten de overige Nederlandse toppers hun wedstrijden af tijdens de Holland Cup 3 in de Tilburgse Ireen Wüst ijsbaan. De Holland Cup is een competitie over vijf wedstrijden. Hieraan doen toppers mee, zoals Hein Otterspeer, Pim Schipper, Janine Smit en Lotte van Beek. Maar ook veel subtoppers, waaronder sprinter Thomas van Dijk uit Moergestel. Met hem spraken wij na afloop van zijn race over 1000 meter.

Hoe ging het?
“Redelijk, het verval in de laatste ronde was meer dan ik hoopte. Mogelijk heb ik de laatste tijd iets te veel wedstrijden gereden, waardoor ik minder inhoud heb op dit moment. Dan wil ik forceren en dat gaat ten koste van mijn techniek.”

Hoe belangrijk is die techniek?
“Voor mij heel belangrijk. Kijk, schaatsers als Otterspeer hebben zóveel power en als je mijn fysiek ziet, ben ik geen uitgesproken schaatser. Dus moet ik het juist van mijn techniek hebben.”

De 21-jarige Thomas combineert het schaatsen op topniveau met een studie Strategisch Management aan de Tilburg University. Enkele jaren geleden was hij samen met Daidai Ntab uit Oisterwijk een van Nederlands grootste schaatstalenten. Als junior nam hij al plaats op alle treden van het ereschavot bij Nederlandse kampioenschappen.

Wat vind je zo leuk aan schaatsen?
“Het is vooral de afwisseling die het leuk maakt. Tijdens trainingen doe je eigenlijk veel andere sporten, waaronder skeeleren, krachttraining, hardlopen en wielrennen. En heel hard racen is natuurlijk geweldig!”

Waar liggen je ambities?
Ik zou heel graag in de top 20 van Nederland meedraaien. Op dit moment zit ik daar nét onder. Maar samen met mijn nieuwe trainer Milan Kocken maak ik nu weer goede progressie. Ik hoop daar tijdens de Supersprint (100 – 300 – 500m red.) eind februari in Breda de vruchten van te plukken.

Wil je Thomas en de rest van zijn team volgen? Check de Facebookpagina: RTC Zuid Langebaan. Foto’s kunnen HIER eventueel nabesteld worden.

Door: Theo van Etten

TILBURG -  Hein Otterspeer Hollandcup 3 12-02-2017. Ireen Wust IJsbaan.

TILBURG – Hein Otterspeer Hollandcup 3 12-02-2017. Ireen Wust IJsbaan.