TILBURG – In een uitverkocht IJssportcentrum Tilburg vond vanmiddag de ontknoping plaats voor het WK ijshockey voor D-landen. Door de overwinning van Nederland (9-2) op Australië mogen zij dit WK op hun naam schrijven. Hierdoor promoveren ze naar divisie 1B.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Nederland en Australië maakten beide landen nog kans op de titel. Doordat Oranje alle vier de wedstrijden had gewonnen, had Nederland de beste papieren om dit WK te winnen. Australië won gisteren namelijk pas na penalty’s van Servië.

Nederland oppermachtig

Nederland begon furieus aan de laatste wedstrijd van dit WK. Na één minuut lag de puck al in het doel van keeper Kimlin. Door een assist van De Hondt kon Van der Schuit het simpel afmaken. Niet veel later maakte Van der Schuit zijn tweede van de dag. Hij wist wel raad toen de puck voor zijn voeten bleef liggen na een schot van Stempher. Waar Nederland maar liefst 27 keer op doel schot kwam Australië tot maar 3 schoten. De keren dat de Australiërs eruit kwamen stond keeper Meierdres steeds in de weg.

Iets over de helft van de 1ste periode kwam Nederland al op een 3-0 voorsprong. Smid maakte een een-tweetje met de muur en kon de puck gemakkelijk langs Kimlin schieten. Nog voor het einde van de 1ste periode kwam de 4-0 al op het scorebord. Jordy van Oorschot schot knap raak vanaf de rand van het aanvalsvak.

Oranje loopt uit

Nederland begon de 2de periode, waar het de 1ste periode mee was geëindigd: vol aanvallen. Trappers-speler Van den Heuvel bracht de puck bij Bastings, die fraai uit de draai scoorde. Al snel maakte Verkiel de 6-0. In de 2de periode was Australië iets feller en dit leidde tot een aantal serieuze kansen. Het betere spel werd even later beloond met een treffer van Webster na een slordigheidsfout van Van Oorschot. 

Dat Australië iets terug deed was alleen voor de statistieken. Nederland liep naar de 6-1 gewoon vrolijk uit naar de 7-1. Van der Schuit legde de puck terug op Giovanni Vogelaar, die nu in totaal 7 doelpunten op dit WK heeft gescoord en daarmee topscoorder is.

Stroeve periode

Waar in de voorgaande perioden beide landen vol druk zetten was dat in de laatste periode wat minder. Het leek alsof ze tevreden waren met de tussenstand. Over en weer waren er vooral kleine kansjes die tot niks leidden. Stempher zorgde echter voor wat opleving op de tribunes door de 8-1 te scoren. Vogelaar zorgde vlak voor het einde met een fraai schot voor de 9-1 op het scorebord. Powell verkleinde één minuut voor het einde het doelpuntenverschil naar 9-2.

Door: Niels Verzijlberg /@NVerzijlberg

Klik op de homepage op uitgelicht of HIER, om direct naar alle artikelen en interviews van het WK ijshockey te surfen.

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken.