TILBURG – Op de derde speeldag van het WK ijshockey in Tilburg nam Nederland het op tegen Servië. Beide landen wisten de eerste twee wedstrijden winnend af te sluiten. Bij de wedstrijd tussen de “titelkandidaten” kwam Nederland als beste uit de bus. 

Net als bij de voorgaande wedstrijden wisten de ijshockeyfans het IJssportcentrum in Tilburg goed te vinden. Het stadion zat voor deze wedstrijd voor de helft vol.

Hoog tempo

Servië begon duidelijk beter aan de wedstrijd. Ze namen meer initiatief en gingen vol in de aanval. Langzaam maar zeker kwam Nederland in de wedstrijd en dat werd beloond met de openingstreffer. Na het schot van Joly kwam de puck voor de voeten van Van Soest, die hier wel raad mee wist. Na deze treffer was het Nederland die het initiatief van de Serven overnam. Binnen tien minuten kwam Nederland op een 2-0 voorsprong door opnieuw Van Soest. Hij veranderde het schot van Oosterveld van richting, waardoor de keeper Rankovic kansloos was.

De rest van de 1ste periode was het vooral Nederland die aanviel. Met 12 schoten tegenover 4 schoten van Servië, stonden de Nederlanders aan het einde van de 1ste periode terecht op voorsprong.

Nederland breidt voorsprong uit

In de 2de periode verliep het spel op het ijs op identieke wijze als in de 1ste periode na het doelpunt. Nederland zat vaak op Servisch gedeelte en mistte een aantal grote kansen om de voorsprong uit te breiden. Acht minuten voor het einde van de 2de periode was het Trappers-speler Van den Heuvel die de 3-0 op het scorebord zette. Na de voorzet van Kevin Bruijsten was het Van den Heuvel die de puck gemakkelijk binnen kon tikken. 

Niet veel later was het Vogelaar die de puck geweldig raakte en de puck via de lat in het doel vloog. Waar Servië in de 1ste periode nog wat aanspraak (vier schoten) mocht maken op een doelpunt, was dit in de 2de periode totaal niet het geval. Ze schoten maar één keer op het doel van Meierdres.

Knokkend Servië

Aan het begin van de 3de periode gingen spelers van beide landen op de vuist. Djumic van Servië kreeg “misconduct” opgelegd wegens “checking to the head”. Hierna bleef het onrustig op het ijs en ontstonden kleine vechtpartijen. Dit leidde tot meerdere tijdstraffen aan beide kanten. 

Tussen al het gevecht door werd er ook gewoon gespeeld. Servië had geen schijn van kans tegen het betere Nederland. Vijf minuten voor tijd scoorde Van Oorschot op aangeven van Van den Heuvel de 5-0. Aan het eind van de 3de periode ontstond er weer vechtpartij. Je kon aan alles merken dat de Serven geïrriteerd waren. Eindstand 5-0.

Zoals het er nu uitziet valt aanstaande zondag in de wedstrijd van Nederland tegen Australië de beslissing, wie dit WK gaat winnen. Beide landen hebben namelijk alle drie de wedstrijden gewonnen.

Door Niels Verzijlbeg / @NVerzijlberg

Klik op de homepage op uitgelicht of HIER, om direct naar alle artikelen en interviews van het WK ijshockey te surfen.

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken.