TILBURG – Degradant Nederland heeft haar openingswedstrijd op het WK overtuigend gewonnen van promovendus China. In een redelijk vol IJssportcentrum Tilburg won het thuisland met 7-0. Door deze overwinning staat de favoriet, Nederland, na de eerste dag bovenaan op het WK.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Nederland en China vond de openingsceremonie plaats. Burgermeester Theo Weterings heette het publiek en wenste ze een fijn toernooi. “Er is geen mooier moment dan nu dit toernooi te mogen organiseren, vlak nadat de Tilburg Trappers voor de derde keer de Oberliga hebben gewonnen.”

Energiek begin

Zowel Nederland als China begon vol energie aan de wedstrijd en drukte vol op de aanvallende partij. Oranje wist hier optimaal te profiteren en kwam al gauw op voorsprong via Van der Schuit. Niet veel later leek Nederland op een 2-0 voorsprong te komen, maar werd het doelpunt afgekeurd doordat de goal werd verplaatst. In de face-off die volgde kwam Nederland alsnog op een 2-0 voorsprong via Trappers-speler Van den Heuvel. Binnen het kwartier scoorde Nederland ook de 3-0.

Kans op kans

Het spelbeeld in de 2de periode was hetzelfde als voor de 1ste pauze. Nederland kreeg kans op kans. Uiteindelijk wist Vogelaar een kans om te zetten in een doelpunt. De enige keer dat China er goed uit kwam, stond de verdediging van Nederland goed opgesteld. 

In de 3de periode kreeg Nederland voldoende kansen om de scoren uit te breiden. Aan het begin van de laatste periode kwam ook China tot een aantal aanvallen, maar die leiden tot niks. Daarentegen scoorde Vogelaar na ruim twee minuten de 5-0 binnen. Trappers-speler Van den Heuvel scoorde in de 48e minuut zijn tweede van de wedstrijd, waardoor de 6-0 op het scorebord kwam. Stempher zorgde voor de laatste treffer van deze avond, waardoor Nederland met 7-0 van China won.

Door deze overwinning mogen de mannen van Doug Mason zich na de eerste dag koploper noemen van dit WK. Morgen staat voor Nederland de wedstrijd tegen IJsland op het programma. China speelt daarentegen morgen tegen Servië.

Door Niels Verzijlberg / @NVerzijlberg