TILBURG – In de tweede wedstrijd van Nederland was IJsland in IJssportcentrum Tilburg de tegenstander. Waar de Nederlanders gisteren oppermachtig waren tegen de Chinezen, verloor IJsland van Australië. Ook deze wedstrijd wist Nederland overtuigend te winnen. IJsland werd met 11-1 verslagen. Door deze overwinning staat Nederland fier aan kop.

Voor deze wedstrijd zat het stadion aardig vol en zat de stemming er goed in. Het publiek zat tijdens de wedstrijd vaak op het puntje van hun stoel. En waren de “ooohh” en de “aaaahhh” geregeld te horen. 

IJzersterk begin

Nederland begon ijzersterk aan de 1ste periode en zocht gelijk de aanval. IJsland daarentegen moest het vooral hebben van hun fysieke kracht. De wijze waarop Nederland begon, leidde tot een flink aantal kansen in de eerste vijf minuten. Halverwege de 1ste periode werden de kansen ook omgezet tot doelpunten. Een schitterende actie van Bruijsten, over de linkerkant van het ijs, werd afgemaakt door Van Lijden. 

Niet veel later was het opnieuw raak voor Nederland. Een geweldige solo van De Hondt die de keeper uitspeelde en voor een leeg doel scoorde. Na een kwartier verscheen ook de 3-0 op het scorebord. Van Lijden schoot op doel en de puck bleef voor keeper Hedstrom liggen. Bruijsten was er als de kippen bij en schoot de puck voorbij de doelman.

Eenrichtingsverkeer

In de 2de periode was het spelbeeld van de wedstrijd hetzelfde. Nederland was de bovenliggende partij en kreeg kans naar kans. Na ruim zeven minuten in de 2de periode te hebben gespeeld, scoorde Joly met een gelukje. De puck belandde na een schot vanachter het doel via de rug van de keeper in het doel. Twee minuten later was het alweer raak. Een fraai schot van Smid vanaf de helft van IJsland zorgde ervoor dat Hedstrom kansloos was. 

De eerste keer dat IJsland er goed uit kwam en 1 op 1 stond met Meierdres, kwam de keeper als winnaar uit de bus. Aan einde van de 2de periode scoorde Van Lijden zijn 2de van de avond. Na het schot van Mitch Bruijsten, belandde de puck voor de voeten van Van Lijden die de puck gemakkelijk in het doel kon schieten.

Nederland loopt uit

In de 3de periode is het bijna prijs schieten voor Nederland. Na 4 minuten gespeeld te hebben scoorde Vogelaar. Een geweldige schoot vloog via de binnenkant van het doel binnen. 20 seconden later viel de 8-0 door Bastings. Twee minuten later lag de puck alweer in het doel. Van Soest speelde een aantal man voorbij om vervolgens Joly in scoringspositie te zetten.

Zes minuten voor tijd scoorde Stempher door de benen van de keeper de 10-0. Niet veel later scoorde IJsland zijn eerste goal van dit WK. Orongan scoorde en redde daarmee IJslands eer deze avond. Kevin Bruijsten zorgde voor de 1-11 op het scorebord, wat ook de eindstand is.

Klik op de homepage op uitgelicht of HIER, om direct naar alle artikelen en interviews van het WK ijshockey te surfen.

Door: Niels Verzijlberg / @NVerzijlberg

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken.