TILBURG – Op de één na laatste speeldag op het WK ijshockey in eigen land (Tilburg) stond om 16:30 uur de wedstrijd tussen België en Nederland op het programma. In een nagenoeg uitverkocht IJssportcentrum Tilburg werd deze wedstrijd in het voordeel van Nederland (10-2) beslist. 

Voorafgaand aan deze wedstrijd hoefden onze zuiderburen zich geen zorgen te maken om een eventuele degradatie. IJsland verloor eerder op de dag van China, waardoor ze zijn gedegradeerd. Nederland daarentegen is nog steeds in de race om het kampioenschap.

Razende start Nederland

Ondanks dat België als eerste het vuur opende was het Nederland die binnen twee minuten al op 1-0 stond. Een een-tweetje met Van Lijden en Joly zorgde ervoor dat laatstgenoemde de puck achter keeper Jansen kon tikken. Na het doelpunt van Nederland kreeg België gelijk een serieuze kans op de 1-1, maar Pellegrims wist de kans niet te verzilveren.

Nog geen drie minuten later lag de puck alweer in het doel van België. Een voorzet van Trappers-speler Van den Heuvel werd makkelijk ingetikt door Kevin Bruijsten. Nederland was de bovenliggende partij in de 1ste periode en voor België bleef het bij kleine kansjes. Vijf minuten voor einde van de 1ste periode kwam Nederland op 3-0 door en knap schot van Van Oorschot vanaf het begin van Belgisch gedeelte. Amper één minuut later viel ook de 4-0. Nagtzaam soleerde makkelijk langs een verdediger en schot de puck voorbij Jansen.

Meer in evenwicht

Ook de 2de periode begon Nederland uitstekend. Na twee minuten kwam het op 6-0 door een fantastisch doelpunt van Giovanni Vogelaar. Vanaf eigen helft liet hij Jansen volledig kansloos. Waar Nederland in de 1ste periode amper voor België hoefde te vrezen was dit in de 2de periode wat anders. De Belgen kwamen wat vaker in de buurt van Meierdres. Ondanks dat de wedstrijd wat meer in evenwicht was stond België de meerderheid van de tijd onder druk van Oranje. 

Halverwege de 2de periode scoorde Kevin Bruijsten zijn tweede van de dag na een assist van Van den Heuvel. België werd beloond voor het sterkere spel door Henry, die knap uit de draai scoorde. Nederland liet zich door het tegendoelpunt niet kennen en ging vrolijk verder met scoren. Na een “gallery play” van Stemper en Smid kon De Hondt de puck gemakkelijk binnentikken. Niet veel later scoorde Bastings de 8-1.

Tamme 3de periode

Beide landen kregen kansen over en weer, maar die leidden niet tot doelpunten. België zette uiteindelijk als eerste een kans om tot doelpunt. De Smet schoot de puck langs keeper Meierdres, waardoor de stand op 8-2 kwam. Via Vogelaar trok Nederland het verschil weer terug naar zeven doelpunten. Nagtzaam zorgde ruim één minuut voor tijd de dubbele cijfers op het scorebord en dat bleef ook uitslag van het onderonsje tegen België.

Door: Niels Verzijlberg /@NVerzijlberg

Klik op de homepage op uitgelicht of HIER, om direct naar alle artikelen en interviews van het WK ijshockey te surfen.

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken.