Tussen het olympisch geweld in PyeongChang door werd er op zaterdag 17 februari in Tilburg op topniveau geschaatst. Tijdens de 3e Ruud Aerts schaatsmarathon streed de Nederlandse schaatstop om de prijzen in de Marathon Cup 15. Overdag werd het Nederlands kampioenschap voor de jeugd verreden.

Voor schaatsliefhebbers is een dergelijk evenement in je achtertuin een must om naartoe te gaan. Bekende namen als Iris van der Stelt en Elma de Vries bij de vrouwen en Arjan Stroetinga en Bob de Vries bij de mannen zijn present. De schaatsers vliegen met snelheden van 45 kilometer per uur over het ijs, terwijl de ene ontsnapping op de andere volgt. Voormalig olympisch kampioen en zilveren medaillewinnaar op de 10 kilometer Jorrit Bergsma is er vandaag om bekende redenen niet bij, maar volgend jaar is hij zeker weer van de partij.

Elfstedentocht
Ruud Aerts is dan ook trots dat hij de naamgever van dit evenement is. De oud-winnaar van de alternatieve Elfstedentocht in Zweden en eigenaar van de gelijknamige schaatswinkel begeleidt zowel recreatieve – als wedstrijdschaatsers en skeelerers. Met enige weemoed bekijkt hij het geheel: ‘Ik mis het wereldje wel. Schaatsen is hetgeen wat ik het aller, allerliefste doe en dat komt er nu niet meer van. Hoewel ik voor een echte Elfstedentocht even alles aan de kant zou zetten.’

Winnaars
Bij de dames won Lisa van der Geest in een massasprint van Jessica Merkens en Imke Vormeer. Het was alweer haar vijfde overwinning in een serie van 15. Iris van der Stelt stelde haar overwinning in het eindklassement van de cup veilig. De mannenwedstrijd over 125 rondes werd een prooi voor Arjan Stroetinga voor Sjoerd den Hertog en Simon Schouten. Bij de junioren werd Michel Eenkhoorn nationaal kampioen bij de mannen, Dieuwertje van Kalken deed dat bij de vrouwen.

Door: Theo van Etten

TILBURG - KPN cup 15, Nederlands kampioenschap marathonschaatsen voor de jeugdcategorieën 17-02-2018. Ireen Wustbaan. Marathonschaatsen. Ruud Aerts.

TILBURG – KPN cup 15, Nederlands kampioenschap marathonschaatsen voor de jeugdcategorieën 17-02-2018. Ireen Wustbaan. Marathonschaatsen. Ruud Aerts.