Ze zag er als een berg tegenop, maar het werd een sprookje: zondag werd Fontys-medewerker Monique Haans in Almere wereldkampioen triatlon in de leeftijdscategorie 55-59 jaar.

Ga er maar aan staan: 3,8 kilometer zwemmen, dan 180 kilometer fietsen en eindigen met een marathon van 42,2 kilometer. En dat zo snel mogelijk. En Monique Haans (57) was zondag snel: “Ik piekte op het juiste moment, had een superdag. Alles klopte.”Na 11 uur, 36 minuten en 27 seconden kwam ze als eerste over de streep, 9 minuten later gevolgd door een andere Nederlandse, terwijl de voorsprong op de Britse nummer drie 23 minuten bedroeg. Haans was wereldkampioen in haar klasse! Dat was maandag natuurlijk groot nieuws bij de Dienst IT van Fontys in Eindhoven. Hier werkt de Berkel-Enschotse als functioneel beheerder en ondersteunt zij medewerkers bij het gebruik van applicaties. Volgende week volgt er met de collega’s nog een ‘WK-borrel’.

Veel tijd en geld geïnvesteerd
Met de triatlon hoeft ze haar brood niet te verdienen, maar Haans investeert er veel tijd en geld in. Voor dit wereldkampioenschap ging ze liefst twintig weken met een strak schema in training.“Gemiddeld train je 10 tot 15 uur per week, met soms pieken van 20-25 uur. Dat gaat wel ten koste van mijn sociale leven. Gelukkig doet mijn man ook aan triatlon en trainen we veel samen. Maar je mist weleens feestjes.”

Combinatie met vakantie
De deelnamekosten aan zo’n wedstrijd bedragen volgens haar tussen de 500 en 600 euro. Tijdens het WK moest ze uitkomen in kleding van het Nederlands team, outfits die 200 euro kosten en die ze zelf moet aanschaffen. Een sponsor heeft Haans niet.En dan zijn er nog de reis- en verblijfkosten. Vorige week dinsdag vertrok ze ter voorbereiding al naar een camping in Almere. “Het was de eerste keer dat ik in Nederland zo’n grote wedstrijd had. Normaal ga ik daarvoor naar het buitenland, in combinatie met bijvoorbeeld een vakantie.” Zo werd ze in 2013 in het Franse Vichy vierde tijdens een EK triatlon (tot 49 jaar).

Verlof opnemen
Bij haar werkgever weten ze intussen wel dat Haans veel tijd opoffert aan haar sport. “Ik werk 36 uur en als ik een periode veel moet trainen, neem ik op de woensdagen daarvoor verlof op. Nou heb je bij Fontys gelukkig veel mogelijkheden om hiervoor uren in te zetten. Mijn teamleider stimuleert dat ook.”

Haans, die inmiddels 33 jaar bij Fontys werkt, zag vorige week als een berg tegen het WK op. Ze had zichzelf voor deze wedstrijd ook beloofd om daarna nooit meer een hele triatlon te doen. “Maar nu voelt het zo goed dat ik misschien toch nog een keer ga”, klinkt het lachend. [Tim Durlinger]

Bron: Fonty’s.