In het weekend van 11 en 12 april zal Heukelom weer in het teken staan van de samengestelde menwedstrijd. Menners komen vaak vanuit heel Nederland naar deze wedstrijd omdat dit een van de eerste outdoorwedstrijden van het nieuwe wedstrijdseizoen is.

Zo’n 100 aanspanningen (paarden en pony’s) starten op zaterdag met een dressuurproef. Hierbij hebben de menners hun mooiste tenue aangetrokken, de presentatiekoets is opgepoetst en ook de paarden zien er keurig verzorgd uit. Bij de dressuurproef gaat het erom dat de paarden volledig onder controle zijn en een zo goed mogelijk uitgevoerde proef laten zien. De proeven bevatten diverse figuren die zo secuur mogelijk moeten worden uitgevoerd. De onderdelen worden beoordeeld met cijfers die later worden omgezet naar een aantal strafpunten.

Aansluitend op de dressuurproef rijden alle deelnemers een tweede proef: de vaardigheid. Deze proef bestaat uit een kegelparcours wat binnen een bepaalde tijd en op volgorde van de doorgangen moet worden gereden. Op de kegels liggen ballen. Elke afgeworpen bal of fout in de tijd levert strafpunten op.

Na dag 1 volgt er een tussenklassement. Per rubriek (enkelspan, tweespan of meerspan) wint degene met de minste strafpunten. Deze strafpunten blijven ook staan voor de tweede dag. De winnaars van dag 1 hebben op dag twee dus een voorsprong op hun concurrenten. Op zaterdagavond zal er een feestavond georganiseerd worden onder leiding van een diskjockey.

Als toeschouwer is dag twee het leukst om te bekijken. Dan gaat de spannende marathon van start. Alle deelnemers rijden eerst een wegtraject op tijd door de bosrijke omgeving. De paarden en pony’s zijn dan ook meteen goed warmgelopen voor de hindernissen. Er zijn 6 mooie hindernissen die vaak op een aantal verschillende manieren verreden kunnen worden. De menners mogen zelf hun route bepalen, maar moeten er wel voor zorgen dat de doorgangen die zich in de hindernissen bevinden in de goede volgorde worden genomen. Doorgangen worden aangegeven met letters (A t/m F). Een doorgang die al genomen is wordt geneutraliseerd en mag daarna dus zonder strafpunten nog een keer genomen worden (bijvoorbeeld omdat de weg van C naar D korter wordt door de A-poort nogmaals te nemen). Degene met de snelste tijd en minste fouten krijgt de minste strafpunten en wint dus de marathon. De uiteindelijke winnaar van de rubriek heeft in totaal (dag 1 + dag 2) de minste strafpunten. De hindernissen bevinden zich op loopafstand rondom het hoofdterrein.

Ook aan de kleine toeschouwers is gedacht op zondag. Er zijn diverse activiteiten, zoals schminken, ponyrijden, kleurwedstrijd, een zandbak en een springkussen enz. Bij de grote tent zullen diverse dranken en hapjes te verkrijgen zijn en bij mooi weer staat het terras uiteraard klaar.

Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Ronald McDonaldhuis Middenwest Brabant. Zij zullen diverse artikelen te koop aanbieden in hun stand en op zondagmiddag is er een veiling waarvan de opbrengsten naar het Ronald McDonaldhuis zullen gaan. Er kan onder andere geboden worden op een ballonvaart verzorgd door Virigin, een rondleiding in de stallen van wereldkampioenen IJsbrand en Bram Chardon, een clinic van Riny Rutjes en diverse kunstwerken, met o.a. dit schilderij geschonken door en van Lieske Stieger.

foto lieske

De eerste deelnemer start op zondag om 08.30 uur en zal een uur later in de hindernissen op het hoofdterrein zijn. De menwedstrijd is voor iedereen gratis toegankelijk en er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Wij nodigen u van harte uit om ook dit jaar weer te komen kijken naar dit mooie paardensportevenement. Noteer maar vast in uw agenda 11 en 12 april 2015 Menwedstrijd Heukelom.