Panna’s, snelle passeerbewegingen en een hoge mate van balbeheersing bepaalden op vrijdag 5 mei het aanzicht van het Pieter Vreedeplein. Onder begeleiding van muziek van Feest DJ Joey toonden jonge balvirtuozen hun talenten tijdens de Nationale Straatvoetbaldag. In verschillende leeftijdscategorieën traden naast veel jongens- en gemengde teams ook drie meidenteams tegen elkaar aan.

WEURO2017
Bij de meiden eindigde El Jackson, een technisch hoogstaand team uit Tilburg Noord, als eerste en plaatste zich daardoor direct voor de finale in Amsterdam. Ook SV Reeshof gaat dankzij een wildcard naar de finale. Het meidentoernooi was een mooi uithangbord voor het EK vrouwenvoetbal, waarvoor Tilburg komende zomer speelstad is. De mobiele fanzone van WEURO2017 was dan ook aanwezig.

Buurtsport
De straatvoetbaldag in Tilburg werd georganiseerd door Buurtsport. Teamleider Rolph van Riel legt uit: ‘Straatvoetbal is een van de sporten waarmee we hanggedrag bij jongens en meiden proberen te voorkomen. Het concept werkt goed want verschillende jongeren hebben we al kunnen opleiden tot citytrainer, zodat zij zelfstandig een activiteit kunnen opzetten. Dennis bijvoorbeeld is buurtsportmedewerker; hij coördineert vandaag de straatvoetbaldag.’

Dennis Drenthe (inderdaad, de neef van) is bijzonder blij met de opkomst: ‘We hebben vandaag 28 teams maar het hadden er ook 50 kunnen zijn. Helaas was daar geen plaats voor.’ De meeste teams zijn afkomstig uit de Tilburgse wijken: jongens die dagelijks op de Cruijff-courts en andere speelveldjes oefenen. Daarnaast deden twee ‘vluchtelingenteams’ en twee teams uit Dordrecht aan de straatvoetbaldag in Tilburg mee.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: