Amper drie dagen bij de club en dan al onvergetelijk. Het overkwam Marios Vrousai, wiens naam voor altijd verbonden zal blijven aan de zonovergoten derby tegen NAC Breda van zondag 20 januari 2019. De 20-jarige huurling van Olympiakos FC bekroonde zijn invalbeurt met de alles beslissende 2-0. Na zijn treffer ontplofte het stadion en lieten publiek, spelers en staf zich even helemaal gaan. Een bladzijde van een Grieks jongensboek was geschreven.  

Het was eerst nog even oefenen op de Marios’ achternaam: Vrousai dus, uitgesproken als ‘Broesai’, met een B. ‘Een Albanese naam’, lichtte Marios toe. ‘Ik heb de Griekse nationaliteit, maar ben geboren in Albanië, waar ook mijn beide ouders vandaan komen. Op mijn derde zijn we naar Griekenland verhuisd.’ De kennismaking met Marios verliep in het Engels. ‘Ik wil ook de Nederlandse taal leren maar ben hier zo kort dat ik nog geen enkel woord ken. Komende week staat mijn eerste Nederlandse les gepland.’ Daar zullen de woorden ‘sta op voor Willem II’ hem in ieder geval bekend in de oren klinken.

Clubheld
De Albanese Griek mocht in de 75e minuut invallen voor Aras Özbiliz. Iets meer dan een kwartier later werd hij met een doorkopbal van mede-nieuwkomer en landgenoot Vangelis Pavlidis in stelling gebracht. Met een bekeken schot met rechts etaleerde de linksbuiten zijn tweebenigheid. ‘I am very happy to be here’ waren zijn eerste woorden na afloop. ‘Ik heb gescoord, maar de winst is het allerbelangrijkste.’ Toch zal het Tilburgse legioen hem vanwege zijn doelpunt tegen aartsvijand NAC als een nieuwe clubheld in de armen sluiten. Dat realiseerde Marios zich ook wel. ‘In Athene heb je Olympiakos tegen Panathinaikos, dan staat er ook meer dan drie punten op het spel.’

Bijpraten
Ex-Willem II’er Kostas Tsimikas had Vrousai telefonisch bijgepraat over de club. ‘Met hem heb ik samen gespeeld bij Olympiakos. Hij was enthousiast over de goede sfeer, de spelersgroep en de fans die altijd achter het team staan.’ Datzelfde geluid vernam hij van de onlangs vertrokken Griek Dimitris Kolovos. Had hij ook al contact gehad met Kostas Lamprou? ‘Van hem heb ik gehoord, maar ik heb hem nog nooit gesproken. Misschien als we tegen Ajax spelen.’

Appartement
Lang zal Marios zijn debuut niet hebben gevierd. Daarvoor had hij een te drukke week voor de boeg. ‘Ik verblijf momenteel in een hotel, maar morgen ga ik kijken naar een appartement. Dus wie weet kan ik daar deze week al in trekken.’ Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de kwartfinale voor de beker, uit tegen FC Twente, die aanstaande woensdag op het programma staat. Marios had zich er al in verdiept: ‘We must win the cup’, klonk het vastberaden.

TILBURG - 20-01-2019, Koning Willem II stadion Dutch football Eredivisie season 2018 / 2019.  Willem II player Pol Llonch celebrating the win during the match Willem II - NAC. Final score 2-0.

TILBURG – 20-01-2019, Koning Willem II stadion Dutch football Eredivisie season 2018 / 2019.
Willem II player Pol Llonch celebrating the win during the match Willem II – NAC. Final score 2-0.