Bij het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) korte baan zwemmen is de Heukelomse Manon van Esch vierde geworden. De 21-jarige routinier en lid van de Tilburgse zwemvereniging TRB-RES zwom maar liefst 53 seconden sneller dan haar persoonlijke toptijd. Aan het drukbezette toernooi in Sportcomplex Drieburcht deden veel Nederlandse topzwemmers mee. En passant werden veel records gebroken.

Op vrijdag ging Manon al te water voor de 400 meter vrije slag en 200 meter rugslag, waarop ze respectievelijk 15een 21ewerd. ‘Ik houd van het zware werk’ aldus Manon, die op zaterdag een rustdag nam. Waarna ze op zondag opnieuw op drie afstanden in actie kwam: de 200 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag en tenslotte de 1500 meter. ‘Een mooi sluitstuk van een succesvol toernooi. Met die vierde plek ben ik superblij’, vertelt ze vol trots.

Recordtijden
Diverse Nederlandse topzwemmers zoals Kyle Stolk, Maarten Brzoskowski, Joeri Verlinden, Marjolein Delno en de paralympische zwemmers Lisa Kruger en Liesette Bruinsma deden aan het toernooi mee. Gedurende drie dagen werden er vele jeugd-, kampioenschaps-, Nederlandse, Europese en wereldrecords gebroken. Ook de parazwemmers deden daarbij een behoorlijk duit in het zakje. Spectaculair was het slotnummer waarbij het Nederlands record op de 4 x 100 vrije slag heren werd aangescherpt tot 3.13.69.

TRB-RES
Op zondag was het een vol huis in het Tilburgse sportcomplex. Afgeladen tribunes, een groot deelnemersveld en wedstrijden die elkaar in rap tempo opvolgden, zorgden voor een prima sfeer. Verantwoordelijk voor de organisatie van het toernooi was de Tilburgse zwemvereniging TRB-RES, in samenwerking met de KNZB en Sportbedrijf Tilburg. Dagelijks verrichtten zo’n 50 vrijwilligers hand- en spandiensten waaronder bakken dragen, het uitdelen van (gezonde) hapjes en het bemensen van de VIP-ruimte.

Door: Theo van Etten