Hilvarenbeek, 25 november – Door de Warandeloop in zijn leeftijdsklasse (<20) te winnen dwong Luuk Maas deelname aan de EK Cross af. Dit toernooi wordt op 9 december verlopen en gaat over hetzelfde parcours als de Warandeloop. Ook die andere Tilburger, Robin van Riel, gaf met een derde plek zijn visitekaartje af. Komende week wordt bekend of ook hij het EK mag lopen.

Misschien merk je het niet aan me maar ik ben echt ontzettend blij’, aldus de Tilburgse winnaar. ‘Ik ben voorafgaand aan een wedstrijd nog nooit zo gespannen geweest. Je leeft er een heel jaar naartoe, dat doet toch wel iets met je.’

Tot het gaatje
Van meet af aan nam Luuk de koppositie in de wedstrijd over 6300 meter. Samen met Robin van Riel, Bram Anderiessen en Tim Verbaandert maakte hij de wedstrijd hard. Lange tijd was het stuivertje wisselen tussen Maas en Anderiessen maar in de laatste ronde gaf Luuk gas. 50 meter voor de finish kon zijn vuist al de lucht in.
‘Ik voelde wel dat ik de sterkste was. Samen met Bram had ik steeds het kopwerk gedaan en daarom wilde ik er aanvankelijk samen met hem vandoor gaan. Maar omdat de rest er kort achter zat heb ik gewacht. Vervolgens was het gewoon volle bak gaan, niet meer nadenken en helemaal tot het gaatje.’
Achteraf kijkt Luuk terug op een optimale wedstrijd: ‘Ik moest vandaag mijn kandidatuur voor het EK zeker stellen, zodat ik niet nog twee dagen in onzekerheid hoefde te zitten. Gelukkig heb ik het maximale eruit gehaald. De komende twee weken gaat de focus richting het EK.’

Robin van Riel
Robin van Riel kon het tempo van de koplopers lange tijd bijbenen maar moest zich aan het eind toch gewonnen geven: ‘Door de vele tempowisselingen was het vooral zaak om bij te blijven. Zodra het iets rustiger ging kon ik het gaatje weer mooi dichtlopen.’ Zo kijkt Robin terug op een mooie wedstrijd. ‘Ik kon van begin tot eind ontspannen lopen, in de laatste ronde heb ik alles gegeven. Al met al heb ik mijn mogelijkheden goed benut.’ De komende dagen worden spannend voor de Tilburger: ‘Ik voel me sterk en ben in vorm. Dus hoop ik op een EK-ticket.’

*** update 26 november***
Vandaag werd bekend dat Robin is geselecteerd voor het EK Cross op 9 december aanstaande.

Door: Theo van Etten