IOC voegt pakket van 5 additionele sporten toe aan de Spelen van Tokio

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) viert feest. Een nieuw tijdperk aangebroken voor de klimsport (Lead, Boulder en Speed). De klimsport is officieel als nieuwe sport toegevoegd aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

NKBV-voorzitter Joachim Driessen noemt de toelating van de klimsport tot de Olympische Spelen een “enorme impuls voor de klimsport. Wereldwijd waren er 25 miljoen klimmers in 2013, waar er in 2015 al 35 miljoen geteld werden. De helft van alle klimmers is onder de 25 jaar. In Nederland zijn nu ongeveer 32.000 klimmers, waarvan 4.200 jeugdklimmers. Met de toelating van de klimsport tot de Olympische Spelen, verwachten we dat de sport ook in Nederland nog verder zijn vlucht zal nemen.” Nu al merkt de NKBV een toename in de populariteit van de sport. Nergens in de wereld is de hallendichtheid zo hoog. Dat komt mede doordat in Nederland nergens rotsen zijn die de klimhallen vervangen, zoals wel het geval in bijvoorbeeld België. In Nederland zijn nu ongeveer 50 klim- en boulderhallen, en er komen jaarlijks nieuwe bij.

Jeugd
Om de kans op deelname aan de Spelen in Japan te vergroten, investeert de NKBV in de jeugd. Het topsportbeleid is expliciet gericht is op ontwikkeling van jeugdklimmers, met een bredere jeugdselectie. Daarnaast werkt de NKBV achter de schermen hard aan het in de stijgers zetten van talentontwikkeling in Nederland. Daar hoort de ontwikkeling van trainers bij. Jong Oranje coach Aukje van Weert heeft er alle vertrouwen in dat de talentontwikkeling bij voornamelijk lokale hallen en verenigingen zijn vruchten zal afwerpen. “Daarnaast is het natuurlijk super dat die jonge klimmers er nu eindelijk van kunnen dromen Olympisch Kampioen te worden. Dat is toch een magisch vooruitzicht!”

Disciplines
De klimsport is toegelaten als gecombineerd event met alle drie de wedstrijddisciplines van de klimsport: Speed, Lead en Boulder, helemaal in lijn met het Olympisch motto, Citius, Altius, Fortius oftewel Sneller, Hoger en Sterker. Er worden twee medailles uitgereikt: één voor elke winnaar (man en vrouw) van het algemeen klassement. Het precieze format wordt in de komende tijd besproken tussen het organiserend comité, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Federatie voor Sportklimmen (IFSC).

Lead Het klimmen van in moeilijkheidsgraad oplopende routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo’n 5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt en binnen een bepaalde tijd.

Speed De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint.

Over de NKBV
De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het hele jaar door, een leven lang. De NKBV geeft vorm aan het verlangen om hoogte te beleven. Samen, op alle niveaus, gedreven en met respect. Voor haar bijna 60.000 leden wil de NKBV bergen verzetten. De NKBV werkt aan de ontwikkeling van de sport en is actief als sportklimbond.