“Ik wil laten zien dat meiden echt wel kunnen voetballen!” Met deze woorden maakte de 10-jarige Tess Smit direct duidelijk hoe zij haar rol als junior-ambassadrice van het Weuro2017 wil invullen. Samen met EK-ambassadrice Kirsten van de Ven, voormalig speelster van het nationale vrouwenvoetbalteam, verrichtte zij afgelopen vrijdag de openingshandeling van de campagne ‘100 dagen voor Weuro2017’ op het Pieter Vreedeplein.

Tess zal de komende 100 dagen regelmatig worden ingezet om meiden enthousiast te maken voor voetbal. “En ik ga ook vloggen”, vertelt ze terwijl ze haar camera op Peter Noordanus richt. De burgemeester van Tilburg had eerder het openingswoord gehouden. “Meiden, jullie zullen het moeten doen, want van de mannen moeten we het momenteel niet hebben”. Zelden kreeg hij zo snel de handen op elkaar waarschijnlijk. Ook hoopte hij dat Tilburg komende zomer niet alleen als sportstad bekend zal staan, maar meer nog als ‘de stad van het meidenvoetbal’.

België – Nederland
Over precies 100 dagen, op 16 juli, start het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen: het Weuro2017. Tilburg is speelstad met 4 poulewedstrijden en een kwartfinale. Op 24 juli herleven oude tijden met de wedstrijd België – Nederland in het Koning Willem II stadion. Tijdens Weuro2017 strijden van 16 juli tot en met 6 augustus maar liefst 16 landen om de felbegeerde beker.

Komende maanden zal Tilburg weten dat het EK eraan komt. Op tal van plaatsen in de stad worden (straat)voetbaltoernooitjes georganiseerd en de mobiele fanzone zal zich regelmatig laten zien bij kleine en grote sportevenementen. Kijk voor meer informatie op: www.weuro2017.nl.

 

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slideshow te bekijken: