De open kano, ook wel Canadese kano genoemd, is iets heel anders dan de gesloten kajak. De kajak heeft een gesloten dek en een mangat. De open kano is behalve open, ook een stuk breder en daardoor stabieler. Meestal vaar je er met 2 personen in, hoewel tegenwoordig ook steeds vaker het solo varen in de Canadees wordt gezien. En er zijn 3persoons Canadezen. Een ideale familie-kano want zelfs de hond kan mee. De open kano heeft een aantal voordelen tov de kajak: je stapt makkelijker in en uit, je zit comfortabeler, net wat hoger, op een bankje, je kunt meer bewegen, en je moet het al heel bont maken wil je met een open kano omgaan. De peddel techniek is in beginsel eenvoudiger, hoewel koers houden in aanvang wel een opgave kan zijn. In de open kano gebruik je een peddel met slechts één blad. En je peddelt daarmee aan één zijde van de boot. Je kano maatje peddelt aan de andere kant. Doordat je met twee personen samen één boot vaart komt er wel de nodige afstemming bij kijken. Je hebt vertrouwen in elkaar nodig en een goede samenwerking. Bij onze oosterburen wordt het varen met de kano wel wasser wandern genoemd: op rustig tempo en eigen kracht door de natuur trekken. Door de grootte is de open kano erg geschikt voor een vakantie met de nodige bagage.

Maar ook een dag- of avondtocht is heerlijk met een open kano: bijna moeiteloos glijdt je kano over het water, terwijl je geniet van ijsvogel, jonge eend, rietkraag, zon en spiegeling op het water. Het heerlijk uitzicht vanaf het water moet je gewoon een keer meemaken.

Je kunt kennismaken met open kano varen bij Kano Club Tilburg op 10, 11 en 12 juli. De tijden zijn: vrijdagavond 19.30-21.30 uur en zaterdag zondag 13.30-16.30 uur. De kosten zijn 17 euro per persoon voor de drie sessies tezamen. U dient zich vooraf op te geven en over zwemvaardigheid te beschikken.

Kanoclub Tilburg is gelegen aan de watersportbaan, adres: Beekse Bergen 7, Hilvarenbeek. Voor nadere informatie en opgave kun je bellen met Jeannet Akkermans  013-5365838 of Carool Borneman 06-30091960. Of mailen via kanoclubtilburg@live.nl.