De Keniaan Rhonzas Kilimo loopt morgen tijdens de Tilburg Ten Miles zijn eerste wedstrijd op Europese bodem. Bijzonder hieraan is dat hij van plan is de topprestaties van Greg van Hest te willen evenaren. ‘Een erezaak’, aldus Kilimo, die tevens aangaf zeer vereerd te zijn met de naam van Greg op zijn shirt door de Tilburgse straten te mogen lopen.

Greg van Hest werd in 1998, 1999 en 2000 respectievelijk 4e, 3e en 2e op de Tilburg Ten Miles. De jonge Keniaan legt de lat dus hoog. Zijn afkomst – Kaptagat in Riftvalley, op ruim 2000 meter hoogte – zou echter wel eens een goede voedingsbodem voor een topprestatie kunnen zijn.

Het contact tussen de crack van weleer en het aanstormend talent kwam tot stand via Frans Denissen. Frans is al jaren een bevlogen atletenmanager en groot kenner van met name de Keniaanse atletiek. Ooit was hij de eerste voorzitter van Tilburg Road Runners. Uit zijn afscheidscadeau, een hardloopwedstrijd van 10 mijl door Moerenburg, is uiteindelijk de Tilburg Ten Miles ontstaan. Greg van Hest is sowieso nauw bij zijn voormalige thuiswedstrijd betrokken. Namens zijn Runshop zal een grote groep wedstrijdlopers en de Pacing Group deelnemen.

De start van de 10 Engelse mijlen is op zondag 3 september, 13:45u. Na iets meer dan drie kwartier zal de eerste loper naar verwachting de finish al weer passeren.

Door: Theo van Etten