Eefje Muskens en Milou Lugters. Gaat er al een lichtje branden? Binnenkort schaart wellicht ook Lars Kros (17) zich in dat rijtje badmintonners. Hebben de dames al een internationale status, Lars is hard op weg om die te realiseren. Onlangs boekte hij in Tilburg in zijn leeftijdsklasse serieuze overwinningen tijdens de Nederlandse Jeugdkampioenschappen.

Handballende ouders? Dan treed je toch in hun voetsporen? Bij Lars liep het anders. Hij ging toen hij 7 jaar was, kijken naar zijn neef Jasper, die badminton speelde. Dat leek hem wel wat. Inmiddels speelt hij al tien jaar badminton. Hij maakt deel uit van de Topsportklas van het Koning Willem II College in Tilburg. Aan trainingsuren geen gebrek. Immers dat podium wordt op school geboden. Serieuze inspanningen verricht hij ook bij zijn club TFS Barendrecht, waar hij competitie speelt. Hij koos voor die vereniging na een aantal jaren badmintonnen bij BC Reeshof. “In Barendrecht kan ik doorgroeien.” 

Arbeid
Al die trainings- en wedstrijdarbeid mondden uit in aansprekende successen tijdens de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Twee keer eerste (single en mix met Daphne Jansen) en een keer tweede (dubbel met Timo Stoffelen). Mooi resultaat? Vanzelfsprekend beaamt Lars dat maar hij blijft er bescheiden onder. Hij geeft aan dat de trainingsarbeid (zo’n negen uur per week) verder reikt dan het werk met het racket. “Kracht- en conditietraining zijn essentiële onderdelen van de badmintonsport. Ook train ik bij de Cuntapay Badminton Academy in Amersfoort.”  Allemaal nodig als je weet dat hij tijdens het NK-weekeinde zo’n twaalf wedstrijden speelt. “De laatste wedstrijd was ik gesloopt.” Bij Barendrecht hoopt hij komend seizoen enkele keren in te vallen in het eerste team. “Ervaring op doen. Hopelijk daarna een vaste waarde worden in het eerste.”

Juiste instelling
Dat topsport en school naadloos samen gaan met de juiste instelling, bewijst Lars ook. Hij gaat naar 6 vwo. Hij heeft zelfs het extra vak biologie in zijn pakket. Volgens Lars blijft ondanks alle sport- en studie-inspanningen nog tijd over voor gamen en een filmpje kijken. Dat ook zijn successen zijn opgevallen bij sportartikelenfabrikant Yonex lijkt vanzelfsprekend. Binnenkort tekent Lars een contract bij die firma. Rackets en kleding van een sponsor zijn ook een regelrechte beloning voor zijn drive.