“Dit is alleen maar voor de fun, presteren doen we zondag wel.” Zo luidde de reactie van veel deelnemers aan ‘Warande by Night’, het vrijdagavondevenement van de 60e Internationale Warandeloop.

Voor één weekend zochten de Siberische grondeekhoorntjes een veilig heenkomen tijdens dit drukbezochte hardloopevenement. Na een spectaculaire lasershow voorafgaand aan de start trok de met felle lichtjes getooide processie het donkere bos in. De blauwbekkende toeschouwers in het duister achterlatend die, als ze goed keken, de duizenden lampjes slechts in de verte door het bos zagen dansen. Met gevaar voor eigen enkels trokken honderden dappere deelnemers ten strijde: getooid met slechts een mijnwerkerslampje voor het zicht en guirlandes van ledverlichting die zij om het lichaam hadden gedrapeerd of in kleurige pruiken hadden verstopt.

Dat is waar Warande by Night voor staat: een beleving waarin de sfeer voorop staat. Tijd en afstand doen er niet toe. De drempel ligt laag en iedereen bepaalt zelf het aantal rondjes dat hij of zij loopt. Gevraagd naar de afstand per ronde moet zelfs de organisatie het antwoord schuldig blijven. Het doet er blijkbaar echt niet toe en dat is mooi.

In de feesttent schreeuwt de deejay de bezoekers naar binnen, twee meisjes vragen of ik geschminkt wil worden. “Dit is een van de redenen om hieraan mee te doen” aldus deelnemer Ronald Kurvers. Zondag gaat hij serieus voor de 5 kilometer maar vanavond is het puur voor de lol. “Eigenlijk heb ik een lichte blessure, maar dit laat ik niet aan mij voorbijgaan’, vult hij aan.

Ingrid van Ierland heeft samen met Ronald gelopen. “Hardlopen lukt niet vanwege de drukte, dus heb ik ondertussen maar wat foto’s gemaakt”, lacht ze. De plaatjes die ze vervolgens laat zien tonen vrolijke en motiverende teksten langs de route en deelnemers in een ietwat rare pose waarbij een shot whisky wordt toegediend. Ondertussen bereiken de decibellen in de tent ongekende waarden. Het onvermijdelijke drumorkestje loodst de laatste lopers over de finish. En het bleef nog lang onrustig in de Oude Warande…

Warande by Night_Jaap Bouwens