Judoka Jur Spijkers, werd vorig jaar Europees kampioen -18 jaar in Athene. Dit jaar werd hij Nederlands kampioen -21 jaar. Jur is nog maar 18 jaar maar in vergelijking met zijn judospel behoort hij tot een van de grotere.  Dit bleek wel tijdens het Nederlands kampioenschap, waarbij de meeste wedstrijden met een ippon ( vol punt ) werden beslecht. Nederlands en Europees kampioen zijn is schitterend maar Jur wil meer! Die mogelijkheid heeft hij tijdens het WK in Abu Dhabi wat plaats vindt in oktober.

New Care voedingssupplementen stelde Jur wat vragen.

1)Jur, kun jij uitleggen, voor de lezers, wat bedoeld wordt met een ippon?

Bij een ippon is de wedstrijd meteen afgelopen. Een ippon krijg je als je de tegenstander met 2 schouderbladen op de grond gooit, een armklem maakt waarbij de tegenstander afklopt, een wurging maakt waarbij de tegenstander knock out gaat/afklopt of dat je een houdgreep maakt en die 20 seconden vasthoudt.

2)Hoeveel keer in de week train jij? En waar?

Ik train ongeveer 8 keer in de week, dit zijn 6 judotrainingen en 2 krachttrainingen. Waarvan 2 judotrainingen in Nieuwegein (nationale selectie) en de rest in Goirle of Eindhoven. Bij sportcentrum Jan de Rooy of het JTS Eindhoven( judo topsport steunpunt).

3)Wat zijn jouw kansen tijdens het EK en WK?

Theoretisch gezien, zijn mijn kansen goed. Ik sta 10e op de Wereld ranglijst en 6e op de Europese ranglijst voor junioren.(-21 jaar). Maar in judo kun je ook met een misstap op je rug liggen en dan is het toernooi over. Dus het vooruitzicht is goed, maar je weet het natuurlijk nooit zeker. Ik ga in ieder geval wel met een goed gevoel aan het toernooi beginnen.

4) In de judosport is het belangrijk om op gewicht te blijven omdat je bent ingedeeld in een bepaalde gewichtscategorie. Hoe zorg jij ervoor dat je dat blijft?

Ik ben een zwaargewicht, dus voor mij maakt het niet uit wat mijn gewicht is zolang het maar boven de 100kg is. Natuurlijk heb ik wel een gewicht waar ik me fit en lekker bij voel. Om dit gewicht te behouden, is voeding natuurlijk heel belangrijk. Ook dragen de supplementen van New Care bij aan hoe fit ik ben en dat zit in ieder geval zeker goed.

5)Kun jij uitleggen wat de belangen zijn van supplementen voor jouw sport?

Judo is natuurlijk een fysieke sport dus is het belangrijk dat je voldoende eiwitten en andere voedings- en bouwstoffen consumeert. Ik gebruik dit met name om fysiek sterk te zijn en snel te herstellen na een intensive training. Hier dragen proteïne poeder en magnesium capsules zeker aan bij. De overige supplementen die ik gebruik, vitamines en visolie, zorgen ervoor dat mijn lichaam niks te kort komt en dat ik optimaal kan presteren.