‘Junior ambassadeur zijn is echt heel vet want nu kan ik laten zien dat voetbal ook voor meisjes is. En omdat de mannen van het Nederlands elftal niet presteren zullen de meiden het straks bij het EK toch moeten doen.’

Aan het woord is Tess Smit, 10 jaar en spelend bij Gudok. Voetballen is haar grote passie en haar droom is om ooit naast Shanice van de Sanden in de spits van het Nederlands elftal te spelen. Deze zomer is zij samen met voormalig international Kirsten van de Ven het Tilburgse boegbeeld voor WEURO2017, het EK voetbal voor vrouwen.

Voetbalshirtjes voor de prinsessen
Als junior ambassadeur heeft Tess het er maar druk mee: van de kick off ‘100 dagen voor het EK’, via een EK-simulatie in Sleeuwijk tot de Koningsspelen. Haar hoogtepunt tot nu toe was Koningsdag, waar zij samen met mascotte Kicky een cheque aan de koning en zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane overhandigde. Op vertoon daarvan kunnen zij een voetbalwedstrijd naar keuze bekijken. Ook ontvingen de prinsessen voetbalshirts met hun naam en leeftijd erop, die ze helaas niet meteen aantrokken. ‘Maar ja, het was wel de verjaardag van hun vader hè, dan moeten ze natuurlijk chique gekleed zijn’, relativeert de nuchtere Tess.

Vloggen
Een van haar EK-activiteiten is vloggen. Tess legt al haar activiteiten voor Weuro2017 op beeld vast en zo moet ook de interviewer van dit verhaal eraan geloven. Een eigen videokanaal, Facebook, Instagram, niets is haar te gek. ‘Zolang het meidenvoetbal maar aandacht krijgt’, legt ze uit.

België – Nederland
Het EK vindt plaats van 16 juli tot en met 6 augustus. De OranjeLeeuwinnen nemen het dan op tegen de Europese voetbaltop. In het Koning Willem II stadion in Tilburg worden op 18, 21, 24 en 27 juli poulewedstrijden gespeeld en op 30 juli een kwartfinale. Ook dan zal Tess ongetwijfeld acte de présence geven. De wedstrijd België – Nederland op 24 juli heeft haar speciale aandacht en wie er gaat winnen is een bijna een domme vraag: ‘Nederland natuurlijk!’

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: