*** update 26 november***
Vandaag werd bekend dat Julia is geselecteerd voor het EK Cross op 9 december aanstaande.

Hilvarenbeek, 25 november – Bij de internationale Warandeloop voor vrouwen over 8300 meter is de Tilburgse Julia van Velthoven als tweede Nederlandse geëindigd. In een sterk bezet deelnemersveld hoefde zij alleen favoriet Jip Vastenburg voor zich te dulden. Door deze prestatie mag Julia hopen op een ticket voor het EK Cross op 9 december.

Ze moet nog even wennen aan alle media-aandacht. ‘Dit ben ik niet gewend hoor’, lacht de spontane atlete. Vooraf hoopte ze stiekem dat ze voorin zou eindigen. Een goede klassering zou de kans op deelname aan het EK immers een stuk vergroten. ‘Daarom ben ik echt zó blij met deze plek. Ik was enorm gefocust en had een geweldige flow vandaag.’

Inhaalrace
Aanvankelijk maakte een kopgroep met de Zwitsers Fabienne Schlumpf en de Nederlandsen Maureen Koster en Jip Vastenburg de dienst uit. Van Velthoven bleef in een grote groep daarachter lange tijd in de luwte. Geleidelijk aan schoof ze echter door van een vijftiende naar een zevende plek en uiteindelijk finisht ze knap als vijfde. De Zwitserse won de wedstrijd, gevolgd door Jip Vastenburg. Door het uitvallen van Maureen Koster werd de Poolse Anna Gosk derde en Lisa Havell uit Zweden vierde.

Julia kijkt terug op een ideale wedstrijd. ‘Mijn doel was om in de kopgroep te starten zonder me op te blazen. Dat ging prima en tijdens de wedstrijd merkte ik dat ik de anderen makkelijk inhaalde. Uiteraard heb ik de Nederlanders wel goed in de gaten gehouden.’ Ook het parcours stemde haar tevreden: ‘Blubber is niks voor mij als baanatlete. Maar een dergelijk technisch parcours ligt mij wel.’

Crossgala mannen
Het Crossgala voor de mannen over 10.300 meter werd een prooi voor de jonge Italiaan Yemaneberhan Crippa. Michel Butter finishte als beste Nederlander (6e), gevolgd door Khalid Choukoud (8e) en Stan Niesten (9e).

Door: Theo van Etten