Met dergelijke gezangen bracht het Oostenrijkse supporterslegioen sfeer in het Koning Willem II Stadion tijdens de laatste wedstrijd van Weuro2017 in Tilburg. Terwijl de wedstrijd zelf waarschijnlijk snel vergeten zal zijn, blikt de organisatie van Speelstad Tilburg terug op een geslaagd project.

In één van de lelijkste wedstrijden van het toernooi won Oostenrijk van Spanje. Geheel in het beeld van de wedstrijd waren daar strafschoppen voor nodig. Kansen waren er eerder nauwelijks, hoewel het technisch sterke Spanje af en toe mooie hoogstandjes liet zien. Uiteindelijk trok Oostenrijk aan het langste eind door alle strafschoppen te benutten. Spanje zag de derde penalty door de Oostenrijkse keepster gestopt worden.

Ondanks het relatief lage publieksaantal (3.488 toeschouwers) ontbrak het niet aan sfeer in het stadion. Vooral de Oostenrijkers lieten continu van zich horen met gezang en ritmisch geklap onder begeleiding van trommels. Na afloop bleef hun team dan ook nog lang op het veld om de fans te bedanken.

Het vrouwenvoetbal leeft in Tilburg

De organisatie van Speelstad Tilburg kijkt met een tevreden gevoel terug op bijna vier maanden Weuro2017 in Tilburg. Projectleider Miriam Alders: “Sinds de kick off op 7 april op het Pieter Vreedeplein hebben we de aandacht voor het vrouwenvoetbal alleen maar zien groeien.”

Ook de keuze om voormalig international Kirsten van de Ven als ambassadrice te benoemen en Tess Smit als jeugdambassadrice, bleken goed uit te pakken. Janske van der Wal van Sportbedrijf Tilburg: ‘Die twee hebben hun taak als ambassadeur echt goed begrepen. Overal waar zij kwamen hadden ze een positief verhaal. En zo is het ook: het vrouwenvoetbal leeft in Tilburg.’

Na de winst in de kwartfinale op Zweden is komende donderdag Engeland de tegenstander van de Oranjeleeuwinnen. De halve finale wordt gespeeld in Enschede.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken.