Het zal menig Tilburger niet zijn ontgaan: duizenden in het blauw uitgedoste IJslanders namen afgelopen dinsdag bezit van het centrum. De aanleiding hiervoor was de EK vrouwenvoetbalwedstrijd Frankrijk – IJsland in het Koning Willem II stadion. Terwijl de Vikingen de sfeer in het stadion bepaalden, domineerden de Fransen de wedstrijd en wonnen met 1-0.

Goole maoke
Tijdens een wedstrijd van Willem II schalt het ‘goole maoke!’ regelmatig van de tribunes. IJsland doet het met ‘Inn med boltann!’ Vrij vertaald: pak die bal! Ook de IJslandse Vikingkreet die we zo goed kennen van het WK in 2016, wordt regelmatig ingezet. Complete gezinnen met hele kleine kinderen in buggy’s krioelen over de tribunes. In een hoekje verderop zit een clubje Franse fans en daartussen de Nederlanders. Klanken zijn er genoeg, wanklanken niet één.

Sport en cultuur
De feestelijke dag was al in de middag begonnen op het Pieter Vreedeplein. Hier was een programma in elkaar gezet rondom WEURO2017, waarvoor een aantal IJslandse bands speciaal naar Tilburg waren gekomen voor een muzikaal optreden. Miriam Alders, verantwoordelijk voor de organisatie: ‘Wij werden benaderd door het IJslandse ministerie met de vraag of we iets konden bedenken om sport en cultuur met elkaar te verbinden. Daar kwam dit programma uit voort.’ Rond zeven uur vertrokken zo’n 3000 supporters onder aanvoering van El Nino door de Tilburgse straten naar het stadion, waar in totaal 4800 bezoekers de wedstrijd bekeken.

Stunt?
De wedstrijd was echter voor de Fransen. Qua spel waren zij veel beter dan IJsland maar toch wisten zij de stugge IJslandse verdediging niet te doorbreken. Gaandeweg hoopten de supporters op eenzelfde stunt als het mannenteam vorig jaar had neergezet tijdens het WK. Maar helaas, tegen het einde van de wedstrijd benutten de Fransen een strafschop, die leidde tot de bevrijdende 1-0. Pas toen werd het even stil in het stadion.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slideshow te bekijken: